Kultowe książki kucharskie. "Potrawy z mąki i kasz"
- W tej książce mnóstwo jest substytutów, które zastępować mają produkty, których wówczas na rynku nie było. Na przykład chiński sos sojowy zastępujemy tu popularną wówczas przyprawą do zup - mówi Gosia Molska. Książka podzielona jest na kilka regionów z rożnych stron świata. - Mamy Europę, podzieloną na charakterystyki m.in. czechosłowacką, duńską, fińską, belgijską, jugosłowiańską czy hiszpańską, są też dania z Afryki, Azji, czy Australii i Oceanii - tłumaczyła Gosia Molska. - Każdy rozdział opatrzony jest krótkim wstępem, który opisuje charakterystykę danej kuchni. Podstawowymi surowcami np. kuchni wietnamskiej są ryż, ryby, owoce morza i warzywa, równie często przyrządza się kukurydzę i bataty. I to się zgadza.
W programie przygotowaliśmy także przepis rodem z kuchni holenderskiej - brukselkę z serem. Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Michał Piwowarek
Data emisji: 19.12.2018
Godzina emisji: 7.25
kd/ac