Boskie uniesienia w kulinarnej opowieści Malki Kafki
Sztuki kulinarnej uczył się od najlepszych światowych kucharzy. Od pięciu jest na diecie wegetariańskiej promując dania przygotowywane według maksymy Hipokratesa: "Pozwólcie, aby pożywienie było waszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem". Jego przepisy można znaleźć m.in. na autorskim kanale na YouTube "vegeTABLE". - Swoją technikę wypracowałem, kiedy mój przyjaciel uczył się w pracowni Kurta Schellera. To, czego nauczył się na zajęciach odtwarzaliśmy później 1:1. Podstawy kuchni francuskiej łączę z technikami, których nauczyłem się pracując w restauracjach w Londynie - mówił.
Kuchnia wegańska jest bardzo bogata. Na swoim kanale chcę pokazać, że potrawy przygotowywane na bazie roślin nie są wyłącznie wariacją dań mięsnych Mickey Rotten
Gotował na kilku kontynentach, ale podkreśla, że są trzy miejsca, które szczególnie wpłynęły na kulinarny warsztat. - Kuchnia Meksyku jest równie bogata, co europejska. Ile regionów, tyle wariacji jednej potrawy. Drugim miejscem jest Japonia. Ten, który myśli, że wie coś na temat tej kuchni, ale nigdy nie był w miejscu jej pochodzenia, odwiedzając kraj kwitnącej wiśni na pewno będzie zaskoczony. Trzecie miejsce to Bali, które jest prawdziwym rajem dla roślinożerców - wyjaśniał.
Czy da się połączyć tradycję z nowoczesnością - dietę roślinną z technikami kuchni angielskiej i francuskiej? Czego kucharz może nauczyć się w podróży? Jak przygotować się do zmiany nawyków żywieniowych i komu może posłużyć taka zmiana? Gdzie szukać składników, które podkreślą smak naszych potraw? O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Mickey Rotten, Michal Gniłka (kucharz, autor kanału vegeTABLE)
Data emisji: 16.04.2018
Godzina emisji: 8.17
ac/pj