Odkąd restauracje zostały zamknięte na czas pandemii jedyną możliwością zamówienia posiłku na wynos jest skorzystanie z oferty restauracji lub firma cateringowych. A może zrobić sobie święto i zamówić coś eksluzywnego z dostawą do domu? Kucharze, którzy zamknęli swoje restaurację pomagają karmić w domu. Dla tych, którzy szukają czegość wyjątkowoego powstała instytucja szefa kuchni na wynajem. Na czym polega?
- Poza przygotowaniem wybranego posiłku kucharze zajmują się także dostawą. - Nie mamy możliwości serwowania gościom ciepłego obiadu, więc dostarczamy zamówienia pod drzwi. Możecie wybrać każde danie, które zostanie przygotowane podane na restauracyjnym poziomie - zapewniała szofowa kuchni Maha Pirowska.
Możemy wybierać od kuchni wegańskiej, poprzez tzw. comfort food i bardziej wykwintne dania. Dla tych, którzy mają dość makaronów i past jedzonych w domach mamy podpowiedź jak przygotować pyszny, prosty i pełnowartościowy posiłek. Bowle to miski, które możemy tworzyć z ulubionych składników: ryżu połączonego z warzywami, owocami, mięsem, rybami czy tofu. Tu nie ograniczeń. My podajemy przepis na przykładowy bowl:
Buddha Bowl:
- Ryż pełnoziarnisty,
- Cebula dymka,
- Sezam,
- Kolendra,
- Tofu (wcześniej zamarynowane),
- Brokuł,
- Mango,
- Czosnek,
- imbir,
- sos sojowy
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w ulubonym sosie. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną dymką i sezamem. Warzywa (ugotowany na parze brokuł) i owoce kroimi w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy sos z imbiru, czosnku u sosu sojowego. Smacznego!
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Maja Pirowska (szefowa kuchni)
Data emisji: 28.03.2020
Godzina emisji: 17.07
ac