Lody. Przysmak noszony z gór - niesłodki, niemleczny
Kulinaria przeżywają swój renesans. Kucharze wciąż sięgają po nowe inspiracje. Piloci wycieczek oprowadzają po miejscach, które kojarzą się z dawnymi smakami. Polacy stali się foodies. Ale amerykańska emerytowana historyk, Barbara Ketcham Wheaton stwierdziła, że wciąż brakuje opracowań opisujących historię sztuki kulinarnej. Dlatego, z grupą naukowców, stworzyła portal "The Sifter".
03:19 czwórka pierwsze słyszę 10.09.2020 kuchnia.mp3 O "The Sifter" bazie wiedzy kulinarnej opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek (Pierwsze słyszę/Czwórka)
Dawne perełki
Portal obejmuje setki lat kulinarnej historii. Znajdziemy tam artykuły o trendach i ewolucji potraw, a wśród nich prawdziwe perełki: "The Romance of Candy" to traktat o brytyjskich słodyczach z 1938 roku. Jest też publikacja "De Re Culinaria" Apicjusza, najstarsza książka w całym katalogu. - Jest to książka, która przetrwała, przepisana, do naszych czasów, a pochodzi z czasów antycznych - mówi dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food studies na Uniwersytecie SWPS. - Ta jej forma, którą znamy, pochodzi z IV wieku naszej ery i są to przepisy, które przygotowywali starożytni Grecy i Rzymianie. Znajdziemy tam pierwszy przepis na klopsiki, a także bardzo dużo rzeczy z dodatkiem garum, czyli sosem rybnym, który był bardzo lubiany przez Rzymian. Przypominał dzisiejsze azjatyckie sosy rybne, a jego produkcja później zniknęła - dodaje.
Od wielu lat, we współczesnych trendach kulinarnych, widzimy powracanie do przepisów , technik kulinarnych, sposobów podawania jedzenia z wieków dawnych Magdalena Tomaszewska-Bolałek
TheSifterVideo/THE SIFTER A FOOD HISTORY DATABASE JULY 2020
W bazie znajdziemy książki francuskie, brytyjskie, amerykańskie. - Każdy, kto pasjonuje się kulturą kulinarną, znajdzie w tym zbiorze coś dla siebie - mówi ekspertka. - Jest to strona dla wielu różnych osób: dla badaczy kulinariów, historyków jedzenia, antropologów jedzenia, a także wszystkich osób, które np. śledzą trendy, szefów kuchni, pasjonatów kulinarnych - wymienia.
Czytaj także:
Szlakiem serialowych dań i kulinarnych tradycji
Z łatwością prześledzimy, jak nasza kultura kulinarna zmieniała się na przestrzeni wieków. Wracają też mody. Obserwowaliśmy trend do powrotu do dań Azteków, kuchni Babilonu czy Egiptu.
- To ogromna kopalnia wiedzy dla specjalistów - mówi rozmówczyni Martyny Ogonek. - Jeśli ktoś interesuje się kulinariami, to koniecznie powinien tam zajrzeć - podkreśla.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał: Martyna Ogonek
Data emisji: 10.09.2020
Godzina emisji: 7.17
pj