Nieustannie rośnie świadomość społeczna, a diety wegetariańskie i wegańskie są coraz bardziej popularne. Jednak jest mnóstwo ludzi, którzy po warzywa i owoce sięgają sporadycznie i doskonałym dowodem na to są ostatnie badania amerykańskich naukowców, z których wynika że w wielu przypadkach brak zbilansowanej diety ma bardzo przykre konsekwencje. Jedzenie niewystarczającej ilości warzyw i owoców w bezpośredni sposób przyczynia się do milionów zgonów na całym świecie wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Tuftsa przedstawionych na amerykańskiej konferencji American Society for Nutrition. Badania przeprowadzono na próbie reprezentującej 82 procent populacji.
- 1 na 12 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych na całym świecie wiązać się może z konsumowaniem zbyt małej ilości warzyw, a 1 na 7 zgonów skojarzono z niedostateczną podażą owoców - mówi Zuzanna Szybkowska, dietetyk kliniczny z Instytutu Zdrowego Żywienia i dietetyki klinicznej Sanvita. - Mówimy o badaniu, które było przeprowadzone w 113 krajach, co stanowi ponad 80 procent światowej populacji.
Problem ten szczególnie dotyczy mieszkańców Azji, Afryki Subsaharyjskiej i Oceanii. Jednak i Polska pod tym względem nie jest idealna. Tylko 60 procent Polaków je warzywa i owoce regularnie, a 20 procent z nas dwa razy dziennie.
Ile owoców i warzyw powinniśmy jeść dziennie? Dlaczego spożywane przez nas warzywa i owoce powinny być w różnych kolorach? Jakie konsekwencje nam grożą gdy nasza dieta nie będzie zbilansowana? O tym m.in. w materiale Martyny Ogonek.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Data emisji: 18.07.2019
Godzina emisji: 8.25
pj/ac