Czysta woda (nie) dla każdego
W uprawie wodorostów króluje Azja, odpowiedzialna za 80 procent światowych zbiorów,
ale podwodne plantacje mają powstać także na dnie Bałtyku.
03:35 czwórka pierwsze słyszę 06.01.2021 wodorosty.mp3 O plantacjach wodorostów i zastosowaniach glonów opowiadają eksperci (Pierwsze słyszę/Czwórka)
- Aquakultura, hodowla wodorostów - makroglonów to bardzo dobrze rokujący sektor produkcji żywności. W latach 2000-2018, w skali globalnej, produkcja wzrosła ponad trzykrotnie - mówi Tomasz Kulikowski z Morskiego Instytutu Rybackiego. - Sektor ten skoncentrowany jest przede wszystkim w Azji. Największymi producentami wodorostów są Chiny, Indonezja, Korea, Filipiny.
Powoli rozwija się produkcja w wodach afrykańskich. A w regionie Morza Bałtyckiego jesteśmy w fazie eksperymentów - dodaje.
Czytaj także:
Nie tylko sushi
Badania pokazują, że zainteresowanie wodorostami w naszym kraju stale rośnie. - Morski Instytut Rybacki przeprowadził badania konsumenckie. Można dowiedzieć się z nich, że w Polsce 28 procent dorosłych konsumentów już spotkało się z wodorostami, głównie w postaci kuchni orientalnej, produktów sushi. A kolejnych 20 procent próbowało już wodorostów w innej postaci np. sałatek - informuje ekspert. - Rynek wodorostów bardzo szybko rozwija się również w Polsce i to tworzy warunki do tego, żeby taka hodowla w przyszłości powstała - podkreśla.
Right2water - dla ludzi i wody. Inicjatywa obywatelska staje się prawem
Uzdrawiająca zupa
Jak przewiduje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, zainteresowanie sektora społecznego glonami będzie w najbliższych latach rosło. Wodorosty, obok roślinnych zamienników mięsa czy insektów, regularnie pojawiają się w zestawieniach opisujących to, co będziemy jeść w przyszłości. Czwórkowa reporterka podkreśla, że uprawa glonów przyczynia się do złagodzenia zmian klimatu, ponieważ pochłaniają one dwutlenek węgla i są bardzo zdrowie. - Tu przykładem może być koreańska potrawa miyeok guk, która jest zupą, która podaje się kobiecie zaraz po urodzeniu dziecka. To zupa z wodorostów, znanych szerzej Europejczykom pod nazwą Wakame - wyjaśnia specjalistka. - Koreańczycy wierzą, że zupa z glonów powoduje, że organizm się szybciej regeneruje, co ma być nawiązaniem do tego, że wieloryby po urodzeniu swego potomstwa żywią się glonami aby odzyskać siły - dodaje.
Nie tylko branża spożywcza wiąże swą przyszłość z wodorostami. Mają one swoje zastosowanie w produkcji paszy dla zwierząt, a coraz częściej sięga się po nie w kosmetyce.
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Materiał przygotowała: Martyna Ogonek
Data emisji: 06.01.2021
Godz. emisji: 06.12
pj