Jedzenie w sieci i kulinarna dyplomacja Michała Korkosza

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2022 11:14
Michał Korkosz od lat prowadzi Rozkosznego bloga kulinarnego. Ostatnio możemy go coraz częściej oglądać na YouTube'ie, gdzie dzieli się przepisami i wrażeniami z podróży. Warto wiedzieć, że jest internacjologiem i kulinarna dyplomacja nie jest mu obca. 
Kulinarna dyplomacja potrafi rozsławić kraj
Kulinarna dyplomacja potrafi rozsławić krajFoto: shutterstock/ Photographee.eu

Michał Korkosz, twórca bloga Rozkosznie, angażuje się w mediach społecznościowych. W sieci dzieli się przepisami i zachęca do gotowania, odkrywania smaków. Kanał w serwisie YouTube to najnowsze medium, które rozwija. - Staram się tu mocno angażować, daje mi to też dużo przyjemności, ale podstawowe medium to dla mnie blog i profil na instagramie - podkreśla gość Czwórki. 

Wśród wielu filmów na kanale Rozkoszny najchętniej oglądane są tzw. shorty, czyli filmy do 60 sekund. - Lubię tę formę. W kilkadziesiąt sekund można pokazać nawet proste przepisy - mówi Michał Korkosz. - To zachęca ludzi do gotowania. Niektórzy nawet nie czytają dodatkowo zamieszczonego przepisu, tylko traktują film jako inspirację. To pobudza ich chęć do gotowania, eksperymentowania, budowania swojej techniki kulinarnej - dodaje. 

Każdy z shortów Rozkosznego ma też swoją dłuższą, filmową wersję. W nich autor podaje dokładne przepisy, opowiada historie, dzieli się inspiracjami. - Następnym moim marzeniem jest własny program kulinarny. Ten YouTube to taki trening, ćwiczenie do tego co może nadejdzie w przyszłości - zdradza. - Wydaje mi się, że jestem w tym coraz lepszy. Daję się lepiej poznać moim czytelnikom, moim widzom. To budowanie wiezie między internautami, a mną - dodaje.

Gorgonzola w serniku

Jednym z najnowszych przepisów Michała, który został zamieszczony na kanale, jest sernik z czterech serów. Co ciekawe są to sery wytrawne, ale samo ciasto jest słodkie. - Na ten sernik wpadłem w Barcelonie, w miejscu, które serwuje jedynie serniki, z okienka. Ustawia się do nich niemała kolejka - opowiada gość Kamila Jasieńskiego. - Sernik, którego próbowałem, miał smak nie do opisania. To deser słodki, o wielowymiarowym smaku, bardzo zachęcający, mnóstwo się w nim dzieje. Kończąc jeden kawałek od razu chce się sięgnąć po kolejny - dodaje. 


Posłuchaj
17:17 czwórka pierwsze słyszę 12.05.2022.mp3 Michał Korkosz opowiada o gotowaniu, kanale na YouTube i kulinarnej dyplomacji (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

ULTRA-KREMOWY Sernik Quattro Formaggi, Cztery Sery ✨ | Rozkoszny/Rozkoszny


Michał Korkosz oprócz gotowania jeździ też po świecie. W Czwórce zastrzega jednak, że jego blog nie jest blogiem podróżniczym, więc jego filmy z wycieczek to luźne polecenia. - Nie zamierzam jeździć z kamerą. Te podróże mają być dla mnie odpoczynkiem - podkreśla. 

Kulinarna dyplomacja

Jedną z ostatnich wypraw Michała była podróż do Dubaju. - Część osób zna mnie z mojej działalności kulinarnej w internecie, ale z wykształcenia jestem internacjologiem, czyli absolwentem stosunków międzynarodowych. Moja praca dyplomowa dotyczyła dyplomacji kulinarnej, czyli promocji kraju, budowanie jego siły poprzez kulturę m.in. kulturę kulinarną - zdradza gość Czwórki. - Opisywałem jak Korea Południowa, Japonia i Tajlandia kreują swój wizerunek i siłę na arenie międzynarodowej poprzez jedzenie. Często na promocje swych dań wydają miliony dolarów. Wszystko po to, by dana potrawa była kojarzona z ich krajem - dodaje. 

Wiele państw decyduje się na udział w Expo w Dubaju. Właśnie tam prezentują się również przez kulinaria. - Ja zostałem zaproszony by przygotować pokaz kulinarny w Dubaju, opowiadać o polskiej kuchni, a konkretnie o kuchni Podkarpacia - opowiada Michał Korkosz. - To było super doświadczenie. Do prezentacji polskiej kuchni wybrałem proziaki. Przygotowywałem je w nowoczesnej odsłonie z dodatkami pasty z bakłażana, masła z pieczonego czosnku, konfiturą z derenia, lokalnymi serami, grzybami - wymienia. 

Czwórkowy gość zdradza, że dostał mnóstwo pytań o polskie regionalne smaki i składniki. Szczególną furorę zrobił twaróg. 

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Michał Korkosz (@rozkoszny)


***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Michał Korkosz (bloger Rozkoszny)

Data emisji: 12.05.2022 

Godzina emisji: 8.14

pj

Czytaj także

Wczesna wiosna to doskonały czas na zbieranie ziół i przetwory

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2022 12:01
Piotr Ciemny, autor bloga "Chwasty od kuchni" i książki "Dzikie zioła sezonowo", jest zaprzeczeniem stereotypu zielarza. Owszem, spotkamy go w lasach i na łąkach, ale próżno szukać przy nim laski druida czy zielonego płaszcza z kieszeniami wypchanymi "zielskiem". 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jakie są polskie superfoods? Które powinny znaleźć się w diecie? 

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2022 10:03
 - Jako społeczeństwo spożywamy bardzo niewiele warzyw i owoców, dlatego warto ubogacać swoją dietę o polskie superfoods: warzywa, owoce i zioła, kasze, ale także... śledzie - tłumaczyła Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny.
rozwiń zwiń