Sposób na resztki z lodówki - łącz, wymyślaj, kreuj

Ostatnia aktualizacja: 04.10.2022 12:32
Gotowanie zabiera nam dużo czasu, dlatego często z niego rezygnujemy i sięgamy po "gotowce". Beata i Igor Grątkowscy podpowiadają jak gotować w domu szybko, smacznie, bez resztek i marnowania. 
Warto gotować tak, by następnego dnia mieć lunch na uczelnię czy do pracy
Warto gotować tak, by następnego dnia mieć lunch na uczelnię czy do pracyFoto: Shuttersock.com/dom. publiczna/RossHelen

Beata i Igor Grątkowscy, autorzy książki "Praktykulinarni. Dziś na obiad, jutro do lunchboxa" gotowaniem i fotografią kulinarną zajmują się od lat. Przekonują, że gotowanie na kilka dni to doskonały sposób na oszczędność czasu, pieniędzy i smaczne posiłki. Zdradzają też, że nie wychodzą z domu bez śniadania. Za jego przygotowanie odpowiedzialny jest Igor. 

- Nasze śniadania przygotowuję jeszcze wieczorem poprzedniego dnia. Robię koktajl na bazie kefiru. Dorzucam do niego mrożone owoce, przeważnie są to truskawki i jagody. Do tego 3 łyżki jakiś otrębów, wrzucam odrobinę odżywki białkowej. Do tego potężna łyżka masła orzechowego i dwa banany, plus kakao - zdradza swój przepis. - To solidna porcja wapnia, białka, przeciwutleniaczy. Jest tu też dobry tłuszcz i węglowodany - podkreśla Beata. 

Aby gotować szybko, smacznie i zdrowo warto poświęcić czas na zaplanowanie posiłków. - Warto zacząć od tego, żeby usiąść i zastanowić się, na spokojnie: co lubimy, co jest nam potrzebne, po czym się dobrze czujemy i wymyślić z tego potrawę - podpowiada gość Kamila Jasieńskiego. - Gotowanie na kilka dni ma ten plus, że nie trzeba się każdego dnia zastanawiać co na obiad, bo wystarczy wyjąć z lodówki i odgrzać. Dzięki temu też nie marnujemy żywności - dodaje. 

Po przemyśleniu jadłospisu musimy wybrać się do sklepu z porządną listą. Takie zakupy mogą nam zająć chwilę czasu, bo warto czytać etykiety. Igor Grątkowski podpowiada, że gdy druk etykiety jest zbyt mały to warto zrobić zdjęcie i przeczytać na powiększeniu. 


Posłuchaj
12:41 czwórka pierwsze słyszę 04.10.2022 praktykulinarni.mp3 Praktykulinarni podpowiadają jak gotować bez resztek i na kilka dni (Pierwsze słyszę/Czwórka)

 

Jesienną porą w wielu domach rządzą dania jednogarnkowe - dające energię i siłę, rozgrzewające. - Świetną propozycją jest tu kuchnia w stylu indyjskim np. rozgrzewające curry. To są cudowne aromaty przypraw. Dodatkowo takie danie hipnotyzuje swoim kolorem, wizualnie jest bardzo zachęcające. 

W swojej książce Praktykulinarni stawiają na zrównoważoną dietę, ale też rozprawiają się z mitami. - Warto odczarować jajka. Zapomnijmy o tym, że możemy zjeść tylko dwa jajka na tydzień. Jajka to szalenie wartościowy produkt. Zawierają pełnowartościowe białka, luteinę, która świetnie działa na oczy, witaminę D, która jest nam o tej porze roku bardzo potrzebna - przekonuje Beata. - Osoby, które nie jedzą mięsa muszą zapewnić sobie odpowiednia ilość białka z innych źródeł. Tu najlepsze są rośliny strączkowe. To absolutny numer jeden - dodaje. 

Goście Czwórki podkreślają, że najlepsze są oczywiście suche strączki. Maja niepowtarzalny smak, jednak ich przygotowanie wymaga więcej czasu. Gdy czasu nam brakuje z powiedzeniem możemy sięgnąć po warzywa w puszkach. - Oferta jest ogromna. Warto tylko pamiętać o wypłukaniu strączków z solonej zalewy - podpowiadają goście Kamila Jasieńskiego. 

Szeroko komentuje się nieekologiczne hodowle zwierzęce. Goście Czwórki zdradzają, że i produkcja roślinna może nieść ze sobą zagrożenia dla naszej planety. - Taką nieekologiczną rośliną jest ryż. Podczas jego produkcji wytwarza się bardzo dużo metanu - zdradzają. - Transport wszelkich produktów jest szkodliwy dla naszej planety, kolejną kwestią są opakowania. Ja jestem za tym, żeby kupować sezonowe produkty i jak najwięcej rodzimych - podkreśla Beata. 

Świetnym zamiennikiem dla ryżu jest kasza, której w Polsce mamy pod dostatkiem. Goście Kamila Jasieńskiego podpowiadają, że może być ona doskonałym łącznikiem dla wszystkich resztek, które mamy w lodówce. - Kasze, szczególnie te nieoczyszczone są bogate w węglowodany, witaminy. Dzięki nim możemy łączyć, wymyślać i tworzyć nowe potrawy - polecają. 

Zobacz także:

Beata i Igor Grątkowscy dla tych, którzy na gotowanie nie mają czasu polecają szybki doskonały przepis na tofu z warzywami i makaronem. - Wymyśliliśmy go do lunchboxa naszej córki - zdradzają. - Młodzi ludzie dziś starają się ograniczyć jedzenie mięsa, więc taki przepis świetnie się tu sprawdza - dodają. 

***

Tytuł audycji: "Pierwsze słyszę"

ProwadziKamil Jasieński

Goście: Beata i Igor Grątkowscy (autorzy książki "Praktykulinarni. Dziś na obiad, jutro do lunchboxa") 

Data emisji: 04.10.2022

Godzina emisji: 7.16

pj

Czytaj także

Chili con carne. Sycący garnek prosto z Meksyku

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2022 13:40
Chili con carne można porównać do polskiego bigosu - to danie robi się w każdym meksykańskim domu i w każdym smakuje trochę inaczej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pasta i basta. Historia Włoch w dziesięciu daniach

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 16:00
- Do połowy XIX wieku we włoskich książkach kucharskich praktycznie nie było przepisów na makaron. Od dwóch wieków mówimy więc o prawdziwej rewolucji na włoskim talerzu - przekonuje Luca Cesari, autor książki "Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary".
rozwiń zwiń