- Ja, miejska dziewczyna, która kocha miasto, z powodów osobistych zamieszkałam pod miastem, w środku puszczy - opowiada gość Kamila Jasieńskiego. - Zaczęłam zauważać, jak zmieniają się pory roku, drzewa liście, natura. Zaczęłam godzić się z tym rytmem i żyć zgodnie z nim. Inaczej moje życie funkcjonuje, nie tylko dieta, mam taki spokój wewnętrzny - dodaje.
Ten spokój i rytm natury Ina Rybarczyk zaczęła przekładać na swoje jedzenie. Zaczęła zdobywać wiedzę o sezonowości warzyw i owoców. Odkryła, że doskonałym miejscem, by to zgłębiać są targi ekologiczne i małe, lokalne ryneczki.
- W grudniu polecam skupić się na warzywach korzeniowych jak: pietruszka, seler, marchew czy buraki, także dynia, jest ich dziś ogromny wybór - poleca autorka książki "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Czwórkowy gość zaznacza, że w kuchni roślinnej nie można się obejść bez przypraw i marynat. W "Pierwsze słyszę" zdradza doskonałe sposoby na przygotowanie pieczonego korzenia pietruszki, warzywne burgery. A czy kuchnia roślinna może nam coś zaoferować na święta? Czy wegańskim pasztetem da się "oszukać" mięsożerców?
***
Tytuł audycji: Pierwsze słyszę
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Ina Rybarczyk (autorka bloga True Taste Hunters i książek "Łowcy smaków. Cztery pory roku")
Data emisji: 6.12.2018
Godzina emisji: 8.16
pj/kd