Gdzie sprzedają pączkodogi i jak gotują włoskie babcie?

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2024 19:50
W nowy tydzień wejdziemy od kuchni. W audycji sprawdzimy, gdzie w Polsce zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga i spotkamy się z Matteo Brunetti.
Spaghetti alla puttanesca to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej
Spaghetti alla puttanesca to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiejFoto: shutterstock/Liliya Kandrashevich

Matteo Brunetti pochodzi z Włoch, ale jak sam podkreśla - ma polskie, romantyczne serce. Jest ambasadorem włoskiej kuchni i tradycji. W jego życiu nie brakuje sportu, treningów, ale też wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Przepisami i kulinarnymi radami dzieli się na swoich mediach społecznościowych. Nam opowie o gotowaniu z przymrużeniem oka i e-booku "PASTA: 28 przepisów abyś stał się prawdziwą włoską babcią", w którym zgromadził  przepisy na potrawy makaronowe. Tajniki tych dań zdradziły mu prawdziwe włoskie babcie. W książce znalazły się też praktyczne informacje na temat włoskiej kuchni, jej produktów, jak rozpoznać prawdziwe jakościowe włoskie składniki i gdzie je znaleźć. Matteo Brunetti będzie naszym gościem po godz. 8.00.

W audycji podsumujemy też tegoroczną odsłonę Brelok Banked Slalom - imprezy, która w weekend odbyła się w Białce Tatrzańskiej pod patronatem Czwórki. Warta Brelok Banked Slalom uznawany jest za symboliczne zakończenie polskiego sezonu snowboardowego W zawodach biorą udział najlepsi riderzy, którzy na specjalnie wybudowanym torze, pełnym band i muld, będę się ścigać o miano "Najszybszego snowboardera w kraju".

Po godz. 9.00 zapraszamy na spotkanie z Adrianem Nijakiem z bloga "Podróże ze smakiem", który zdradzi nam, gdzie kupimy największego croissanta w Polsce, gdzie zjemy japońskiego burgera czy pączkodoga.

***

Na audycję z cyklu "Pierwsze słyszę" - w poniedziałek (11.03) o godz. 7.00 - zaprasza Kamil Jasieński.

kul

Czytaj także

Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2023 14:10
- Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wbijamy za gary. Foodini i jego przepisy na proste dania

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2023 11:40
- Gotować dla innych to chyba największy wyraz troski, jaki można komuś ofiarować. To jest coś, co napędza mnie w kulinarnej pasji - opowiada Foodini. Marcin Wójcik jest blogerem kulinarnym, który namawia innych, by "wbijali za gary".
rozwiń zwiń