- Jeśli człowiek zajmuje się dzikimi roślinami, zaczyna je jeść, to powinien je najpierw dogłębnie poznać - mówi gość "Najlepszego dnia tygodnia". - Ten proces nigdy się nie kończy. Świat poszukiwacza dzikich roślin to jeden wielki quiz. Nie mieszkamy w Amazonii, więc na naszych ulicach jest mniej roślin, które kuszą zapachem i wyglądem, a ich zjedzenie będzie naszym ostatnim posiłkiem, warto jednak wiedzieć, że takie są - wyjaśnia.
By poszerzyć swoją wiedzę o "dzikich smakach" warto wybierać się na spacery botaniczne, zaopatrzyć się w atlas roślin, nauczyć się z niego korzystać. Okazuje się, że przepyszne smakołyki możemy już wyczarować, choćby z popularnego mniszka, którym Kuba Marcinowicz zwykł karmić świnkę morską. - Polecam spróbowanie kaparów mniszkowych - smażonych w maśle pączków kwiatowych; listki można dodać do sałtaki; korzeń uprażyć na pyszną rozgrzewającą, dodającą witalności kawę - zdradza Gosia Ruszkowska, która wraz z Kają Nowakowską współtworzy duet Mead Ladies.
Gość Czwórki poleca również takie smaki jak podagrycznik, który przypomina seler, pączki czarnego bzu czy kandyzowane owoce lilaka, które można zatopić w czekoladzie. Radzi, co zrobić ze współudziałowcami naszego posiłku, napotkanymi robaczkami. Na naszej antenie zdradza, jakie rośliny znajdziemy w książce "Dzikie smaki". Warto też wiedzieć, czemu właśnie teraz najlepiej skosztować liści niektórych drzew - o tym, w nagraniu audycji. Zapraszamy do wysłuchania.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kamila Dębczak i Kuba Marcinowicz
Gość: Małgorzata Ruszkowska (współautorka książki "Dzikie smaki", połowa duetu Mead Ladies)
Data emisji: 27.04.2018
Godzina emisji: 8.16
pj