Co siedzi w pączku? I jak go zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 09:34
Do tłustego czwartku zostało kilka dni. To czas by nauczyć się robić pączki, by nie kupować tych pełnych konserwantów, emulgatorów i polepszaczy smaku. 
Audio
  • Co znajduje się w składzie pączków za złotówkę i czemu lepiej ich unikać? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Jak zrobić pyszne pączki w domu? (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Pieczone pączki mają o nawet 13 kalorii mniej niż pączki tradycyjne.
Pieczone pączki mają o nawet 1/3 kalorii mniej niż pączki tradycyjne. Foto: Tetiana Shumbasova/Shutterstock.com

- Klasyczny pączek to mąka, jajka, duża ilość cukru i tłuszcz - mówi dietetyk Hanna Stolińska Fiedorowicz. - Niestety coraz częściej w ich składzie znajdujemy masę jajeczną, margaryny, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, regulatory kwasowości, barwniki , syrop glukozowy czy skrobię modyfikowana. Warto zrezygnować z pączka za złotówkę, a usmażyć je samodzielnie w domu, lub kupić w dobrej małej cukierni - dodaje. 

Kuba Marcinowicz zwraca też uwagę, że dziś większość pączków dostępnych na rynku ma pewien mankament - są nabijane sztycą, masa różana nie jest zawijana w ciasto przed smażeniem. 

Najlepsze pączki to oczywiście te domowe. Ich smak jest niepowtarzalny, są ciepłe i świeże. Kucharz, Bartek Adamski na naszej antenie zdradza jak krok po kroku je wykonać. Co będzie nam potrzebne? I czy warto je smażyć na smalcu? O tym w załączonym materiale. 

***

kotek z hebelkowa karmniki 1200.jpg
Budujemy karmnik dla ptaków >>>

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzą: Kuba Marcinowicz

Data emisji: 22.02.2019

Godzina emisji: 7.35, 8.41

pj/kul

Czytaj także

Szybki sposób na karnawałową sałatkę

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2018 11:14
- W karnawałowych sałatkach chodzi o to, żeby były łatwe do zjedzenia, miały fajny smak i były w miarę ciężkostrawne - mówi kucharz, Bartek Adamski. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na udany chleb? Najważniejszy jest zakwas

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2019 10:02
Do przygotowania smaczego chleba z chrupiącą skórką potrzebujemy dobrej jakości zakwasu. Jak go przygotować, aby nasze wypieki były udane?
rozwiń zwiń