Marchewkę gotuj w całości - dla zdrowej skóry i oczu

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2020 11:43
- Przede wszystkim lubię marchewkę za to, że mało jest osób, które jej nie lubią - mówi dietetyczka, Hanna Stolińska. - To skarbnica wszelkiego rodzaju witamin i składników mineralnych, przede wszystkim beta-karotenu - dodaje. 
Audio
  • Arek Płoński opowiada jak przygotować przystawkę z marchewki (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada o właściwościach marchewki (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/ Tatiana Volgutova
rabarbar 1200.jpg
Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg

Marchewka występuje niemal we wszystkich kuchniach świata. Do dziś poznaliśmy ponad 60 odmian tego warzywa. 


- To właśnie od marchewki mamy piękną, pomarańczową skórę. To bardzo silny antyoksydant. Zwalcza wolne rodniki. Beta-karoten sam w sobie uznany jest za składnik antynowotworowy - mówi dietetyczka. - Marchew, szczególnie ta czerwona zawiera bardzo dużo likopenu, luteiny, witaminy A, która bardzo dobrze działa na nasz wzrok i skórę. 

Najwięcej antyoksydantów zawiera marchew fioletowa, o około 40 procent więcej niż pomarańczowa. Niestety ta odmiana w Polsce jest wciąż mało popularna, a co za tym idzie trudno dostępna i droga. 

- Jeśli gotujemy marchewkę, to najlepiej gotować ja w całości, jak najmniej ją kroić. Taka marchewka zawiera więcej wartości odżywczych, nie traci antyoksydantów - podkreśla Hanna Stolińska. - Niestety jest to warzywo, które chętnie ciągnie nawozy z ziemi, dlatego najlepiej kupować ją ze sprawdzonych źródeł - podkreśla. 


granola 1200.jpg
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"

Szef kuchni, Arek Płoński, na naszej antenie, z marchewki wyczarowuje coś niecodziennego. 

Przystawka z pieczonej marchwi z pistacjami w sosie miodowo cytrynowym 

pół kg marchwi

50 g masła

3 cytryny 

świeża kolendra 

2 łyżki musztardy francuskiej

miód 

sól i pierz

100 g pistacji

Marchew płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż, na pół. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Wyjmujemy blachę. Na papierze do pieczenia układamy marchew, posypujemy solą i pieprzem.

Przygotowujemy sos, którym polejemy marchew przed włożeniem do piekarnika. 

Cytryny przecinamy na pół, wyciskamy z nich sok, dodajemy miód, musztardę francuską i rozpuszczone masło. Gdy sos się połączy, jego połową zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.

Na suchej patelni prażymy pistacje przez 3 minuty. Potem siekamy pistacje i kolendrę. Gdy marchew jest gotowa wykładamy ją na talerz, polewamy pozostałym sosem i dekorujemy orzechami i kolendrą. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 22.05.2020

Godzina emisji: 7.33, 8.41

pj/kul

Czytaj także

Dieta bezmięsna w sporcie. Jak to zrobić i czy warto?

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2019 17:39
Jak dieta bezmięsna wpływa na ciało sportowca? Czy warto rzucić mięso? W Czwórce na te pytania odpowiadał dietetyk Jakub Mauricz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń