Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg
Marchewka występuje niemal we wszystkich kuchniach świata. Do dziś poznaliśmy ponad 60 odmian tego warzywa.
- To właśnie od marchewki mamy piękną, pomarańczową skórę. To bardzo silny antyoksydant. Zwalcza wolne rodniki. Beta-karoten sam w sobie uznany jest za składnik antynowotworowy - mówi dietetyczka. - Marchew, szczególnie ta czerwona zawiera bardzo dużo likopenu, luteiny, witaminy A, która bardzo dobrze działa na nasz wzrok i skórę.
Najwięcej antyoksydantów zawiera marchew fioletowa, o około 40 procent więcej niż pomarańczowa. Niestety ta odmiana w Polsce jest wciąż mało popularna, a co za tym idzie trudno dostępna i droga.
- Jeśli gotujemy marchewkę, to najlepiej gotować ja w całości, jak najmniej ją kroić. Taka marchewka zawiera więcej wartości odżywczych, nie traci antyoksydantów - podkreśla Hanna Stolińska. - Niestety jest to warzywo, które chętnie ciągnie nawozy z ziemi, dlatego najlepiej kupować ją ze sprawdzonych źródeł - podkreśla.
Granola - to po prostu słodycz. "Lepiej wybierz zwykłe płatki"
Szef kuchni, Arek Płoński, na naszej antenie, z marchewki wyczarowuje coś niecodziennego.
Przystawka z pieczonej marchwi z pistacjami w sosie miodowo cytrynowym
pół kg marchwi
50 g masła
3 cytryny
świeża kolendra
2 łyżki musztardy francuskiej
miód
sól i pierz
100 g pistacji
Marchew płuczemy, obieramy i przecinamy wzdłuż, na pół. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni. Wyjmujemy blachę. Na papierze do pieczenia układamy marchew, posypujemy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos, którym polejemy marchew przed włożeniem do piekarnika.
Cytryny przecinamy na pół, wyciskamy z nich sok, dodajemy miód, musztardę francuską i rozpuszczone masło. Gdy sos się połączy, jego połową zalewamy marchew i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika na 30 minut.
Na suchej patelni prażymy pistacje przez 3 minuty. Potem siekamy pistacje i kolendrę. Gdy marchew jest gotowa wykładamy ją na talerz, polewamy pozostałym sosem i dekorujemy orzechami i kolendrą.
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kuba Marcinowicz
Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)
Data emisji: 22.05.2020
Godzina emisji: 7.33, 8.41
pj/kul