- Klasyczny pączek to mąka, jajka, duża ilość cukru i tłuszcz - mówi dietetyk Hanna Stolińska Fiedorowicz. - Niestety coraz częściej w ich składzie znajdujemy masę jajeczną, margaryny, emulgatory, stabilizatory, konserwanty, regulatory kwasowości, barwniki , syrop glukozowy czy skrobię modyfikowana. Warto zrezygnować z pączka za złotówkę, a usmażyć je samodzielnie w domu, lub kupić w dobrej małej cukierni - dodaje.
Kuba Marcinowicz zwraca też uwagę, że dziś większość pączków dostępnych na rynku ma pewien mankament - są nabijane sztycą, masa różana nie jest zawijana w ciasto przed smażeniem.
Najlepsze pączki to oczywiście te domowe. Ich smak jest niepowtarzalny, są ciepłe i świeże. Kucharz, Bartek Adamski na naszej antenie zdradza jak krok po kroku je wykonać. Co będzie nam potrzebne? I czy warto je smażyć na smalcu? O tym w załączonym materiale.
***
Budujemy karmnik dla ptaków >>>
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Kuba Marcinowicz
Data emisji: 22.02.2019
Godzina emisji: 7.35, 8.41
pj/kul