Upały dają się we znaki, a to oznacza, że czas na "chłodnikowe szaleństwo". Przepisów jest wiele. Biały, zielony, czerwony? Z pomidorów, botwinki, ogórków, awokado czy w wersji owocowej z truskawkami, brzoskwiniami i arbuzem? Pomysłów jest wiele, a każdy znajdzie coś dla siebie, bo chłodnik to doskonałe danie na gorące lato.
Chłodnik idealnie nadaje się na obiad i na kolację, ale można także po niego sięgnąć w ciągu dnia. Szef kuchni Bartek Adamski zdradza przepis na chłodnik z ogórkami i melonem, aromatyzowany kolendrą i miętą. - Ten przepis cieszy się dużą popularnością wśród restauratorów. Jest nie tylko pyszny, ale także łatwy do przyrządzenia - mówi. - Każdy bez trudności zrobi go w domu i osiągnie danie na gwiazdkowym poziomie.
Chłodnik z melona i ogórka
Składniki:
Śmietanka 30 lub 36 proc.
mleko kokosowe
melon
ogórki gruntowe
sól
pieprz
sos chimichuri
czosnek
kolendra
mięta
oliwa z oliwek
sól
- Do rondla wlewamy śmietankę, ważne, żeby nie była to śmietana. Redukujemy ją do uzyskania bardzo gęstej konsystencji - tłumaczy szef kuchni. - Do tego dolewamy puszkę mleka kokosowego. Obieramy melona i ogórki. Najlepiej, żeby były to ogórki gruntowe, ponieważ mają lepszy smak od szklarniowych. Z ogórków usuwamy gniazdo nasienne i wraz z melonem wkładamy do blendera.
Do tego dolewamy śmietankę połączoną z mlekiem kokosowym. Całość blendujemy, dodajemy do tego sól, doprawiamy białym albo zielonym pieprzem i przelewamy do miseczek. Wstawiamy do lodówki, żeby chłodnik się schłodził. Dla podniesienia smaku możemy dodać sos chimichuri. Bartek Adamski zdradził swoją własną wersję sosu.
- Ząbek czosnku drobno siekamy, dodajemy sól i siekamy razem do uzyskania pasty. Do tego dodajemy kolendrę i miętę i również drobno siekamy - mówi. - Następnie dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Siekamy wszystko z tłuszczem i dzięki temu uzyskujemy aromatyczną zieloną pastę.
Źr. Youtube/ Pikantny chłodnik z ogórka i avocado - TalerzPokus.tv
Podając chłodnik, przyozdabiamy go paskami z ogórka, na wierzch nakładamy chimichuri, następnie mieszamy razem i jemy ze smakiem.
04:26 Czwórka/Najlepszy Dzień Tygodnia - chłodnik 01.07.2022.mp3 Bartek Adamski, szef kuchni, zdradza, jak przyrządzić chłodnik z ogórków i melona (Najlepszy Dzień Tygodnia/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzą: Małgorzata Jakubowska
Materiał: Mateusz Kulik
Data emisji: 01.07.2022
Godzina emisji: 6.34
aw