- Do niedawana ośmiornica kojarzyła się z luksusem i wyrafinowaną kuchnią, dziś możemy ją kupić nawet w dyskontach, i to w bardzo dobrej cenie - przekonuje gość Czwórki. Zapewnia także, że jego przepis na sałatkę jest banalnie prosty
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków baby
- ośmiornica (najlepiej mrożona)
- włoszczyzna
- przyprawy i zioła
- limonka
- ziemniaki francuskie baby
Dariusz Kuźniak: kulinarny freak z łódzkim stylem
Macki ośmiornicy wrzucić do wody, dodać włoszczyznę i przyprawy, gotować na niewielkim ogniu około godziny. Ziemniaki ugotować, wystudzić, pokroić, przełożyć do miski. Dodać posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z limonki i niewielką ilością otartej skórki. Ugotowaną ośmiornice osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem i wrzucić macki na kilka sekund. Lewa, prawa, żeby lekko się przyrumieniły i gotowe. Podajemy razem z ziemniakami.
Szef kuchni tłumaczy także, skąd się wzięła moda na warzywa i owoce typu "baby" oraz dlaczego ośmiornica potrzebuje "masażu i bicia".
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków
W kulinarnym ABC podpowiadamy, jak zrobić chińskie pierożki i sprawdzamy, które smakują najlepiej >>>
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Arkadiusz Płoński (szef kuchni, osobowość telewizyjna)
Data emisji: 12.10.2019
Godzina emisji: 17.16
kul