Smash burger. Nowy wymiar ulicznego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2021 10:00
Smash burger to ostatnio jedno z ulubionych streetfoodowych dań w USA. - W odróżnieniu od klasycznego hamburgera, mięso w smashu jest cienkie, chrupiące i bardzo soczyste - mówi  Magdalena Malutko z agencji Od kuchni.
Smash burger
Smash burgerFoto: Agencja Od Kuchni

Posłuchaj
13:26 CZWORKA Nie na zarty 24.04.2021.mp3 Jak smakuje smash burger? (Nie na-żarty/Czwórka)

Posłuchaj także
Brent Hofacker Shutterstock italian beef sandwich 1200.jpg
Italian beef sandwich. Smak, który zapamiętasz na długo

Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu mielonej wołowiny na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry. - Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu mięso jest jednocześnie chrupiące i soczyste oraz zostaje nasycone bardzo specyficznym smakiem. - Do smash burgerów używa się wołowiny black angus, a mięso z tej rasy charakteryzuje się marmurkowatą strukturą, co oznacza, że tłuszcz jest równo rozłożony w warstwach mięśni - tłumaczy rozmówczyni Mateusza Kulika. - Jest to niezwykle kruche, soczyste i aromatyczne mięso, dużo bardziej wykwintne od innych gatunków wołowiny - dodaje. 

Sprawdź także:

Smash burgery nie są przygotowywane na bazie zwykłych bułek pszennych, tylko na lekko słodkich i intensywnie maślanych bułkach brioche Magdalena Malutko

- Jeśli ktoś chciałby ten przepis wypróbować w domu, musi mieć grilla, który rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury oraz specjalną szpatułkę do rozbijania mięsa - wyjaśnia gość Czwórki. - Kulkę mięsa kładziemy na gorącym grillu, spłaszczamy ją specjalną łopatką do smasha, delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem i czekamy, aż mięso się trochę skarmelizuje. Potem przerzucamy je na drugą stronę. Na oba kawałki mięsa kładziemy po plastrze sera cheddar. Kiedy się roztopi, możemy wszystko przełożyć do bułki. 

Smash burger Smash burger

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Magdalena Malutko (agencja kreatywna Od kuchni)

Data emisji: 24.04.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul


Czytaj także

Paella. Dużo więcej niż ryż z dodatkami

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 09:50
Co najczęściej hejtują Hiszpanie w sieci? Przepisy na paellę. Receptura tego narodowego dania jest jak matematyczny wzór. Nawet niewielkie odstępstwo spowoduje, że zamiast paelli otrzymamy zwyczajny ryż z dodatkami. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Huevos rancheros - śniadanie z meksykańskiego rancho

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2021 14:18
- Huevos rancheros to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Praca na rancho jest ciężka, więc taki pełny posiłek jest niezbędny - opowiadała Isabela Balderas z Dos Tacos.
rozwiń zwiń