Wonton to azjatycka zupa i jednocześnie orientalna wersja naszego krzepiącego rosołu. W zupie znajdują się pierożki wypełnione mieloną wieprzowiną, którą doprawia się na ostro. Zupa swoją nazwę zawdzięcza właśnie im, bo pierożki nazywają się wontony. Według legendy chińska nazwa pierogów wonton pochodzi od imion dwóch starożytnych wojowników. Jeden z nich miał na imię Hun a drugi Tun. Daniel Brzeziński autor kanału na YouTubie "Umami" przypomina też, że "wonton" to w języku kantońskim "chmurka", a taki kształt mają pierożki.
- Gdy przygotowujemy wontony, ciasto, gotując się, oblepia farsz, dlatego te pierożki wyglądają jak chmurki - opowiada gość Czwórki.
Najprostszą częścią przygotowania tego dania jest gotowanie bulionu. Niewiele różni się od polskiego rosołu, ale warto zastosować kilka trików. - Do bulionu nie dodaje się selera, a jest w nim dymka - białe części, imbir, szalotka, czosnek, czarny pieprz i sól - wymienia Daniel Brzeziński. - Zwykle bulion robimy na kurczaku, ale w specyficzny sposób warto przygotować mięso: tasakiem albo ostrym nożem przeciąć kości. Dzięki temu uwolnimy kolagen, który sprawia, że zupa jest bardziej esencjonalna - proponuje.
Wontonowe wyzwanie
Dużo trudniejszą częścią tej potrawy są pierożki wonton. - By je wykonać, potrzebujemy mąki, jajka, wody i odrobiny soli. To produkty, które wykorzystujemy też robiąc polskie pierogi - zauważa Daniel Brzeziński. - Trudność w wontonach polega na wałkowaniu. Ciasto musi być cieniusieńkie. Po ugotowaniu pierożki są przezroczyste i bardzo delikatne - dodaje.
Najpopularniejszy farsz wontonów to ten z mielonej wieprzowiny, mielonych krewetek, imbiru, czosnku, dymki i odrobiny oleju sezamowego. - Tu jednak możemy robić różne fuzje, bawić się farszami - poleca gość Mateusza Kulika. - Ciekawą propozycją jest też smażenie tych pierożków. Wtedy ich ciasto zmienia się w chrupiącą skórkę - to wersja popularna w Stanach Zjednoczonych - dodaje.
15:00 czwórka nie na-żarty 19.02.2022.mp3 Jak zrobić zupę wonton opowiada Daniel Brzeziński autor kanału na YouTube "Umami" (Nie na-żarty/Czwórka)
Każda chińska prowincja, a nawet każdy chiński dom ma swój sposób na robienie zupy wonton. - Niektórzy podają czysty bulion z pierożkami, inni z posiekaną zieloną częścią dymki. Zdarza się, że zupa podawana jest z pierożkami i makaronem, kapustą pak-choi, pastą chili, szpinakiem, pastą z czarnej fasoli - wymienia gość Czwórki.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Daniel Brzeziński (autor kanału na YouTube "Umami")
Data emisji: 19.02.2022
Godzina emisji: 17.14
pj