Nie tylko Święty Mikołaj
Finlandia kojarzy się głównie ze Świętym Mikołajem i reniferami, mrozem, śniegiem, i przyciąga miłośników sauny. Tymczasem ma również do zaoferowania swoją kuchnię, która pełna jest przepysznych tradycyjnych potraw. - Fińskie dania, mimo, że jesteśmy sąsiadami przez Morze Bałtyckie, w Polsce są stosunkowo mało znane, a szkoda, bo Finowie mają dużo ciekawych rzeczy do zaoferowania - mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies, na Uniwersytecie SWPS. - Jest to kuchnia, która bardzo smakuje Polakom.
Farsz to podstawa
Pierożki karelskie, to tradycyjne danie fińskie, wypełnione są owsianką ryżową, sosem jęczmiennym, purée lub warzywami. - W tradycyjnych pierogach karelskich stosowano nadzienie z jęczmienia lub talkuny, to mieszanka gruboziarnistych mąk z prażonego jęczmienia, żyta, z owsa, a nawet z grochu. Popularny też był farsz ziemniaczany, czyli utłuczone z masłem i mlekiem ziemniaki doprawione solą - opowiada gość audycji. - Obecnie najpopularniejszym nadzieniem jest ryż gotowany na mleku ale nie na słodko, tylko w wersji bardziej wytrwanej. Pierogi są wypiekane w piecu, po upieczeniu smaruje się je rozpuszczonym masłem, dzięki czemu nabierają specyficznego smaku.
Karjalanpiirakat można napełniać nie tylko owsianką, ale również innym farszem, na przykład marchewkowym, dyniowym, gryczanym, czy serowym - w zależności od uznania. - W supermarketach i piekarniach spotkamy bogaty przekrój pierogów karelskich, których nadzienia mogą zaskoczyć niejednego smakosza - opowiada Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Można znaleźć takie rarytasy jak pierogi z mięsem renifera czy mięsem z łosia. Wszystko zależy od kreatywności osoby, która przygotowuje pierogi.
Źr.Youtube/Finnish Your Food! - True Karelian Pastries
Charakterystyczna falbanka sprawia, że pierogi wyglądają jak ciastka. Kolejną ciekawą cechą karelskich pierożków jest to, że są od góry... otwarte, dzięki czemu cała ich zawartość jest widoczna.
Sprawdź także:
W 2008 roku pierogi karelskie zostały wpisane do unijnego rejestru jako fińska gwarantowana tradycyjna specjalność. - Obecnie pierogi te są symbolem fińskiej kuchni, mimo, że do II wojny światowej były bardziej znane we wschodniej części Finlandii. Jednak po wojnie karelscy Finowie zostali przesiedleni w różne części Finlandii, a pierogi karelskie zaczęły się rozprzestrzeniać na cały kraj i stawać coraz bardziej popularne - dodaje gość Czwórki.
17:10 Czwórka/Nie na-żarty pierożki karelskie 23.01.2022.mp3 Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na SWPS, opowiada jak przyrządzić pierożki karelskie (Nie na-żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (kierownik Food Studies, Uniwersytet SWPS)
Data emisji: 22.01.2022
Godzina emisji: 17.15
aw/kd