Churrasco. Jak grilluje się w Brazylii?

Ostatnia aktualizacja: 29.05.2022 13:15
Początkowo słowo "churrasco" określało sposób pieczenia mięsa na rożnie nad ogniem. Dziś jest to termin, który zawiera wszystkie tajemnice grilla po brazylijsku.  
Churrasco, mięso z grilla
Churrasco, mięso z grillaFoto: Shutterstock.com

Wołowina w roli głównej

Podobno kiedyś pewien kelner w jednej z restauracji pomylił wszystkie dania na sali i goście dostali inne mięsa niż zamawiali. Właściciel lokalu, aby naprawić błąd pracownika, podał wszystkim gościom wszystkie dostępne mięsa. I tak powstała pierwsza churrascaria w Brazylii - to legenda o początkach tej tradycji. - W Brazylii główną rolę na grillu odgrywa wołowina: Picanha i Alcatra. Są też wieprzowe karkówka i żeberka oraz biała kiełbasa oraz wielki przysmak Brazylijczyków: serduszka z kurczaka - wymienia Bogdan z baru Brasil On The Plate.

Sposób na soczystość

Zanim zaczniemy grillowanie mięso warto poddać marynowaniu nawet przez 12 godzin - w soku z cytryny, jogurcie naturalnym, papryczce chilli. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania, naszą potrawę warto także doprawić także czosnkiem, oraz odrobiną rozmarynu. Potem grillujemy je od 10 nawet do 20 minut. - Kawałki mięsa grillujemy warstwowo, żeby zachować soczystość. Zanim jednak wrzucimy je na szpadel, mięso trzeba posypać grubo mieloną solą morską, która nada mu charakterystyczny, słony smak - podpowiada gość Czwórki.

Brazylijski kebab

Churrasco to hiszpańskie określenie na sposób grillowania mięsa wołowego, bądź innych rodzajów, m.in. drobiu czy kiełbasy. Stanowi ważny element kuchni także w takich krajach, jak Urugwaj, czy Argentyna. Mięso może być przygotowywane na dużych metalowych lub drewnianych szpikulcach, które opiera się na specjalnym wsporniku, lub po prostu wbija w ziemię. - Ten proces przypomina trochę przygotowanie kebaba, przy czym oś obrotu jest pozioma, a nie pionowa - wyjaśnia rozmówca Mateusza Kulika. Mięso podajemy z pieczywem, bądź warzywami, w różnych regionach podaje się je także m.in. z sosem pomidorowym.

Sprawdź także:

Grillowanie ma długą historię, której początki sięgają czasów rdzennych Amerykanów. Przybywający licznie na ten kontynent imigranci z Europy chętnie jedli przysmak z pieczonego na rożnie mięsa. Dzięki ich podróżom ten sposób przygotowywania stał się niezwykle popularny także w innych regionach świata. 

Posłuchaj
12:58 CZWÓRKA Nie na zarty - grill 28.05.2022.mp3 Brazylijski grill - jak przyrządzić churrasco? (Nie na żarty/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Bogdan (bar Brasil On The Plate)

Data emisji: 28.05.2022 

Godzina emisji: 17.14

kul


Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria
Czytaj także

Chimichanga - jak przygotować ją samodzielnie w domu?

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2022 12:10
Chimichanga - ulubione danie jednego z superbohaterów: Deadpoola - powstała podobno przez przypadek i jest uwielbiana przez fanów kuchni meksykańskiej. Sprawdzamy, jak przyrządzić ją we własnej kuchni. 
rozwiń zwiń