Nie tylko makarony. Smaki Włoch w polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2022 08:34
- Włoskie dania przyrządzać można zarówno w sposób bardzo prosty, jak i niezwykle skomplikowany. To prawdziwe czarowanie smakiem w kuchni - mówiła Christina Catese, autorka książki "Italia. Amore mio".
Spaghetti to jedno z ulubionych dań Włochów
Spaghetti to jedno z ulubionych dań WłochówFoto: Mauro Pezzotta/shutterstock

We Włoszech gotowanie podniesiono niemal do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi tam właściwie fundament cywilizacji. Potrawy słonecznej Italii przyciągają smakoszy z całego świata. Kuchnia włoska to klasyka, która dogadza podniebieniom wielu miłośników prostych dań o znakomitym smaku

Jak podkreślała gość Czwórki Christina Catese - autorka książki "Italia. Amore mio", w której znajdziemy ponad 120 przepisów, szefowa kuchni, a także rodowita rzymianka - na ulicach unosi się aromat jedzenia, kupić tam można tzw. street food, czyli szybkie przekąski, ale także pełne dania. - Wszędzie dostaniemy pizzę krojoną na kawałki - wyliczała. - Jedną z jej flagowych odmian jest na przykład pizza bianca. Uwielbiamy ją jeść dodatkowo z mortadelą i pistacjami, to nasze włoskie smaki. 

Jednym z flagowych dań kuchni włoskiej jest oczywiście pasta, czyli makarony. Jak tłumaczyła Christina Catese, w tym kraju żadna niedziela nie może udać się bez domowych wyrobów. - We Włoszech makarony ręcznie robione, właściwie każdego rodzaju, można kupić nawet w sklepach - podkreślała. Jednym z ulubionych rodzajów włoskiej pasty jest dla szefowej kuchni makaron z kremem z marchwi, gorgonzollą picante, chipsami z marchewki oraz tymiankiem. - Uwielbiam to danie, bo ma bardzo ciekawy smak, a poza tym w Polsce są bardzo dobre marchewki - zachwalała. Wśród dań, które są dla niej szczególnie smaczne, znalazła się także odmiana spaghetti podawana z jajkiem na twardo.

Posłuchaj
13:35 czwórka kuchnia włoska 2022_07_30-17-14-39.mp3 Christina Catese opowiada o smakach włoskiej kuchni (Nie na-żarty/Czwórka) 

Posłuchaj: 

Poza makaronami kuchnia włoska słynie z ryb i owoców morza. - Można je przyrządzać na bardzo różne sposoby: bardzo proste bądź superskomplikowane. To prawdziwe czarowanie w kuchni - podkreślała gość Czwórki. Na stolach rzymian pojawiają się także przeróżne mięsiwa, m.in. dziczyzna, ale także ptactwo, na przykład bażanty. W tamtejszych kuchniach poczuć można też aromatyczny i charakterystyczny zapach ziół, m.in. włoskiej odmiany mięty, czyli nepitelli. - Na naszych stołach królują także karczochy. Ich smak jest podobny do topinamburu. Po rzymsku dusi się je w garnku z oliwą i czosnkiem, możemy dodać je na przykład do sałatki - mówiła gość Czwórki.  

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Christina Catese (autorka książki "Italia. Amore mio", szefowa kuchni)

Data emisji: 30.07.2022 

Godzina emisji: 17.15

kd

Czytaj także

Mango sticky rice - jak przyrządzić tajski deser w Polsce?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2022 10:00
Łatwo go przygotować, ma przyjemną konsystencję i jest pyszny - mango sticky rice. Jak samodzielnie zrobić deser, którego receptura pochodzi prosto z Tajlandii?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2022 11:30
Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka.
rozwiń zwiń