Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
Audio
  • Pizza z Chicago - Adrian Wiśniewski podaje przepis na pizzę w stylu "deep dish" (Nie na-żarty/Czwórka)
Adrian Wiśniewski i deep dish pizza
Adrian Wiśniewski i "deep dish pizza"Foto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
Martin Gimenez Castro 1200.jpg
Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Pizza w stylu chicagowskim wygląda tak, jakby była przygotowywana... do góry nogami. Na dość grubym, mocno drożdżowym cieście znajdują się składniki ułożone w odwrotnej kolejności, niż w większości pizz. Na spodzie jest ser, na którym układana jest duża ilość składników, a całość polana jest sosem. - Żeby zrobić prawdziwą pizzę "deep dish" musicie się za nią zabrać dzień wcześniej, żeby ciasto miało czas odpowiednio wyrosnąć. I potrzebna Wam będzie forma do ciasta, okrągła, z wysokim brzegiem - podpowiada gość Czwórki. - Do ciasta używamy mąki pszennej, kukurydzianej, soli, cukru, drożdży, wody, masła i oliwy. Ciasto musi dwukrotnie wyrosnąć, dlatego dobrze jest zrobić je wieczorem i pozwolić rosnąć w chłodnym miejscu przez noc. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, formę wyklejamy ciastem, brzegi do samej góry. I teraz to co najważniejsze w tej pizzy - kolejność dodatków. Na sam spód kładziemy ser, potem dodatki według uznania i na wierzch sos. Pieczemy ją 30 - 35 minut aż ciasto zbrązowieje. Smacznego - dodaje.


Pizza Deep dish Pizza "deep dish"

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Adrian Wiśniewski (pizzeria Big Adriano)

Data emisji: 16.02.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Arkadiusz Płoński. Jak "sprawia" ośmiornicę artysta smaku?

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2019 09:00
Gdyby porównać go do dania, to mógłby być wołowiną w pięciu smakach, bo doskonale orientuje się w wielu kuchniach świata. Nam Arkadiusz Płoński zdradza przepis na sałatkę z ośmiornicy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Agata Wojda poleca gęsinę. Jak ją przyrządzić?

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2019 18:00
Autorzy przewodnika kulinarnego Gault&Millau uznali ją za najlepszą szefową kuchni w Polsce. Nam Agata Wojda zdradza przepis na gęś konfitowaną. 
rozwiń zwiń