Włoska tożsamość - kuchnia, kino i piłka nożna
- Kiedy idziemy do kina każdy kupuje popcorn, ludzie jedzą i pija w tym samym czasie, kiedy oglądają filmy. Nie chce tego osądzać, ale pewnym jest, że popcorn i gazowane napoje nie są zbyt zdrowe. Jeśli ktoś myśli o jakości, to myśli też o dobrym jedzeniu - mówi Thomas Struth. - Jeśli zmienimy format i rozdzielimy jedzenie i kino, to będziemy mogli bardziej skoncentrować się na treści filmu i wybierzemy lepsze jedzenie - dodaje.
11:48 czwórka sztuka jedzenia 07.03.2021.mp3 O jedzeniu i kinie oraz ich wzajemnych zależnościach (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Dziś już lekko staromodnym zwyczajem, ale jednak wciąż atrakcyjnym jest wieczór w kinie lub teatrze, a następnie kolacja. - Tu mamy do czynienia z socjologicznym aspektem, który mówi by celebrować gościnność. Jest też aspekt intelektualny - i jedzenie i film potrzebują czasu, etap produkcji go potrzebuje. Menu bywa wspomnieniem filmu na talerzu - mówi rozmówca Beaty Kwiatkowskiej.
Thomas Struth zwraca uwagę na symboliczną, ale i rzeczywistą rolę jedzenia. - jedzenie jest metaforą, rodzajem języka, ale też połączeniem z rzeczywistością, pierwotną potrzebą, i też czynnością intymną, jak miłość - wymienia.
Zobacz także:
Z tych i wielu innych powodów jedzenie odnajdujemy w kinie. Świetnym przykładem jest raczej nieznany u nas brazylijski serial "The last days of gilda " w reżyserii Gustavo Pizzi'ego. - Główna bohaterka tego serialu na fotosach leży w pomidorach, a czołówka zaczyna się od rytmicznego krojenia nożem - zdradza Beata Kwiatkowska.
Gry kulinarne. "Tu ogranicza cię tylko wyobraźnia"
J
- Pierwszym momentem, w którym zrozumiałem, że chcę nakręcić serial "Gilda" był spektakl w którym gra i który napisała Carine Teles. Byłem zafascynowany słowami, które pojawiały się w oryginale - mówi Gustavo Pizzi. - Koncept sztuki był błyskotliwy - dodaje
To wydarzenie miało miejsce w 2004 roku, jednak plany reżysera odsunęły ten pomysł w czasie. Z biegiem lat konceptem udało się zainteresować telewizję i stworzyć serial, którego odcinki mają około 30 minut. - Gilda dużo gotuje, dzięki niej poznajemy brazylijskie dania - zdradza reżyser. - Bohaterka wprost wygłasza przepisy do kamery - dodaje.
Krojenie mięsa, które pojawia się w czołówce serialu wprowadza pewien niepokój, a hodowczyni kur i świń nie wydaje nam się taka niewinna. Gustavo Pizzi zastosował ten zabieg świadomie, choć nie posuwa się tak daleko w ocenie swego serialu, jak niektórzy widzowie, którzy nazywają go thrillerem politycznym.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Data emisji: 07.03.2021
Godzina emisji: 13.16
pj