Chaczapuri - przepis na zwierciadło gruzińskich emocji
- Cała filozofia tego dania polega na tym, by było tanio, szybko i smacznie - wyliczała gość Czwórki. Jak podkreślała, choć to brzmi dość banalnie, w warunkach domowych ciężko jest przygotować prawdziwe fish and chips. - Tu przydaje się frytkownica, bo najważniejsze jest, by ryby nie przesuszyć, by mięso było miękkie i "rozpadało się" w ustach. Jednocześnie, by ciasto naleśnikowe, którym ryba jest otoczona, było chrupiące - mówiła Alicja Strasburger. - Na patelni nie będzie takiego efektu.
18:05 2020_11_28-17-17-32_PR4 Fish.mp3 Jak przygotować samodzielnie brytyjskie fish and chips? (Nie na-żarty/Czwórka)
Birria tacos. Jak przyrządzić meksykański gulasz?
Podstawowym składnikiem ciasta do panierki w fish and chips jest mąka. - Do tego złoty napój, ocet słodowy, pieprz, sól. Niektórzy dodają jajka, odrobinkę proszku do pieczenia - mówiła ekspert. Ryba, której używamy w tym daniu to najczęściej dorsz. Popularna, jak wymieniała gość Czwórki, jest także panga, albo mintaj rosyjski. - Filet obtaczamy w panierce. Ważne, by zdjąć najgrubszą warstwę, bo podczas smażenia, nasze ciasto i tak "spuchnie". Smażymy od 9 do 15 minut, kolor ciasta także jest ważny: powinno być brązowo-złote - mówiła Alicja Strasburger.
Zobacz także:
Ważnym dodatkiem do fish and chips jest ocet słodowy. - Brytyjczycy uważają, że pomaga w trawieniu, kropią nim więc i frytki i rybę. Ocet ten dodaje słodkawego smaku naszej potrawie - mówiła Alicja Strasburger. - Popularne są także surówka z kapusty, albo zielony groszek.
Zobacz także:
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Alicja Strasburger ("Fish and chips Silesia" w Chorzowie)
Data emisji: 28.11.2020
Godzina emisji: 17.15
kd