Szwedzkie ziemniaki Hasselback. Mają 70 lat, wcale nie 200

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2021 19:14
Wiele polskich blogów kulinarnych mówi, że przepis na szwedzkie ziemniaki Hasselback ma już 200 lat. Trzeba jednak dokładnie czytać ich historię, wtedy poznajemy sekret ich powstania. 
Mówi się, że przepis na ziemniaki Hasselback ma już 200 lat, to jednak nieprawda, bo danie jest sporo młodsze.
Mówi się, że przepis na ziemniaki Hasselback ma już 200 lat, to jednak nieprawda, bo danie jest sporo młodsze.Foto: Shutterstock/Rimma Bondarenko

Posłuchaj
14:31 czwórka nie na żarty 04.12.2021.mp3 Szwedzkie ziemniaki Hasselback - przepis i historia (Nie na-żarty/Czwórka)

 

- Ziemniaki Hasselback mogą stanowić fantastyczny dodatek do różnego rodzaju dań, a z drugiej strony są pewnym comfort foodem. Taki ziemniak świetnie smakuje i ma kapitalną konsystencję i wygląd - zdradza Laura Osęka, psychodietetyk, autorka książek kulinarnych. 

Nie 200 lat, a 70

Chrupiące, cienko ponacinane pieczone ziemniaki podbijają świat i mają już wiele swoich wersji. Wiele polskich blogów kulinarnych mówi, że przepis na szwedzkie ziemniaki Hasselback ma już 200 lat. - To mit. Sama restauracja, która nazywa się Hasselbacken, na swojej stronie pisze o historii tego ziemniaka i wyjaśnia, że potrawa została wymyślona u nich w 1953 roku -wyjaśnia gość Czwórki. - Restauracja ta powstała ponad 200 lat temu, może stąd ten błąd polskich blogerów - dodaje. 

Sekret ziemniaków

Gość Mateusza Kulika zdradza, że sekret przepisu na szwedzkie ziemniaki Hasselback tkwi w wyborze odpowiedniego typu ziemniaka. - Ziemniaki mają trzy typy (dodatkowo istnieją dwa mieszane): A - to typ sałatkowy - raczej nie nadaje się do pieczenia, B to uniwersalny, C to typ mączysty - ten najbardziej nadaje się do pieczenia - wymienia. - Ważna jest też temperatura, w której pieczemy te ziemniaki. 

Podczas procesu pieczenia ziemniak nabierze chrupkości w tych częściach zewnętrznych, a sam środek będzie kremowo-puszysty, rozpływający się. - Sekret tych ziemniaków to połączenie zapachu i kilku konsystencji - opowiada Laura Osęka. - Takie ziemniaki pieczemy w 225-230-240 stopniach. Zachodzi tam szybko reakcja Maillarda, czyli takie karmelizowanie się, w tym wypadku skrobi i cukru w ziemniaku. Dzięki temu one zyskują swoją klasę - dodaje.

Ziemniaki nie są pokrojone na plastry, a jedynie bardzo cienko, ale głęboko ponacinane. Ten sposób przygotowania sprawia, że szybciej chłoną aromat ziół i przypraw. 

Przepis na szwedzkie ziemniaki 

- Nieobrane, ale dokładnie oczyszczone ziemniaki wkładamy między dwie kuchenne drewniane łyżki i robimy nacięcia, co dwa milimetry. Nacinamy głęboko - opowiada Laura Osęka. - Włączamy piekarnik na 230-240 stopni bez termoobiegu, grzałka góra-dół. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, wlewamy do niego 1 łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego. Możemy wrzucić ząbki czosnku, zgniecione, ale w łupinkach, dzięki czemu nie spalą się. Ziemniaki układamy w naczyniu, posypujemy solą. Możemy dodać rozmaryn. Polewamy oliwą. Pieczemy około 30 minut - dodaje. 

Innymi dodatkami, które towarzyszą ziemniakom Hasselback, są słodka papryka, boczek, a nawet parmezan. - Ten włoski ser ma w sobie dużo smaku umami - podkreśla kremowość ziemniaków - podpowiada gość Czwórki. 

Okazuje się, ze przepis na ziemniaki Hasselback jest bardzo inspirujący. W ten sam sposób zaczęto przygotowywać dynię i bataty, które też fantastycznie się zapiekają. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Laura Osęka (psychodietetyk, autorka książek kulinarnych)

Data emisji: 04.11.2021 

Godzina emisji: 17.17

pj

Czytaj także

Kulinarny hit z TikToka: jajka typu "pesto eggs"

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2021 13:40
Amy Wilichowski jest dietetyczką i blogerką z Bostonu oraz kulinarną gwiazdą TikToka. Wszystko za sprawą "pesto egg", czyli przepisu na smaczne śniadanie. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Haggis - szkocki klasyk z podrobów

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2021 14:30
Haggis to może niespecjalnie wykwintne, ale tradycyjne szkockie danie. Narodowy wieszcz Robert Burns wysławił go w swoim utworze, dzięki czemu spod strzech trafił na salony.   
rozwiń zwiń