Na temat historii powstania tego popularnego włoskiego dania krąży wiele legend, dominuje jedna. Według niej spaghetti alla puttanesca zostało stworzone przez włoskie kurtyzany, które przyrządzały to danie i wystawiały w oknie, aby aromatem przywabić klientów.
Inna legenda mówi, że do restauracji tuż przed jej zamknięciem wpadła rozbawiona i głodna grupa ludzi. Na wieść, że kuchnia jest zamknięta, ponoć prosili kucharza, żeby zrobił im cokolwiek do jedzenia, używając słowa "puttanata", które w tym kontekście oznaczało "głupstwo". "Przygotuj byłe głupstwo" - wołali do szefa kuchni. Ten przygotował na szybko danie z dostępnych jeszcze składników i nazwał je spaghetti alla puttanesca.
- Pierwsze wzmianki o przepisie pojawiają się już w XIX wieku. Receptura pochodzi z regionu Neapolu i początkowo była jedną z wersji spaghetti alla marinara - opowiada gość audycji. - Na przestrzeni wieków zmieniała swoją nazwę, a receptura była wzbogacana.
Andrea Scarantino zaznacza, że włoska kuchnia jest smaczna, bo jest prosta i zawiera proste składniki. Taki też jest przepis na spaghetti alla puttanesca.
Spaghetti alla puttanesca
oliwa z oliwek
czosnek
czarne oliwki
świeże pomidory
bazylia
kapary
anchois (opcjonalnie)
- Wersję z anchois robi się w Lazio i podam ten przepis. Smażymy anchois na oliwie z czosnkiem. Anchois ładnie się rozpada i tworzy aromatyczną masę - opowiada szef kuchni. - Dodajemy do tego świeże pomidory krojone w kostkę. Jeżeli nie jest to sezon na pomidory, możemy użyć gotowych pomidorów pelati bądź san marzano. Na końcu wrzucamy kapary i oliwki. Dodajemy sól, pieprz i świeżą bazylię.
Żr. Youtube/SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA: RICETTA ORIGINALE
Ważny jest także czas gotowania spaghetti, makaron świeży gotujemy 5 minut, a makron suchy około 9 minut. Każdy region ma swój ulubiony makaron, więc w zależności od upodobań można jego rodzaj różnicować.
Zobacz także:
- Jednak ja, tak samo jak w przypadku mojego ulubionego aglio olio, przyrządzam wersję ze spaghetti - tłumaczy rozmówca Mateusza Kulika. - Można też użyć makaronu vermicelli. Jest długi jak spaghetti, ale cieńszy. Można też w ostrzejszej wersji dodać papryczkę peperoncino. Spaghetti alla puttanesca to ekspresowe danie i prosty przepis.
11:20 Czwórka/Nie-na żarty - putanesca 04.09.2022.mp3 Szef kuchni Andrea Scarantino zdradza przepis na spaghetti alla puttanesca (Nie-na żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Andrea Scarantino (szef kuchni)
Data emisji: 04.09.2022
Godzina emisji: 17.25
aw