Logo Polskiego Radia
Dwójka
Michał Czyżewski 28.01.2017

Uczciwość i smak. Szukając prawdziwego jedzenia

Gościem audycji "Droga przez mąkę" była Agata Michalak, redaktor naczelna magazynu "Kukbuk", autorka książki "O dobrym jedzeniu. Opowieści z pola, ogrodu i lasu".
Posłuchaj
  • Uczciwość i smak. Szukając prawdziwego jedzenia (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

o_dobrym_jedzeniu_RGB.jpg

Soczysty, dojrzały pomidor w środku lata czy jego blady cień z holenderskiej uprawy całorocznej? Oto pytanie, które zadaje sobie coraz więcej Polaków.

Gdy po latach niedoborów zachłysnęliśmy się bogactwem towarów w na sklepowych półkach, z zachwytu zapomnieliśmy o tym, co rodzime, dobre i zdrowe. Dopiero niedawno przestały nam wystarczać sztuczne warzywa z supermarketu. Ale żeby na rynek znów trafiła wartościowa żywność, potrzebni są ludzie, którzy ją wyprodukują. I o nich opowiada ta książka. Bohaterowie Agaty Michalak to pasjonaci, którzy często porwali się – dosłownie – z motyką na słońce. Ich determinacja trafiła jednak na podatny grunt.

Choć dla wielu Polaków cena wciąż jest czynnikiem decydującym, coraz częściej kupujemy mniej, ale za to lepiej. Chcemy wiedzieć, co jemy, jaką drogę przebyły produkty, które trafiają na nasz stół, a cena za ekologiczną żywność jest łatwiejsza do zaakceptowania, gdy mamy świadomość, że za nią stoi ciężka praca i szacunek dla przyrody. Tak do tego, co robią, podchodzą bohaterowie Michalak: z bezwzględną uczciwością i wielkim przekonaniem, że jedzenie to coś naprawdę wartościowego.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Agata Michalak (dziennikarka)

Data emisji: 28.01.2017

Godzina emisji: 10.00

materiały prasowe wydawnictwa Czarne/mc