Jedynka
Marta Grzymkowska
02.02.2017
Produkty regionalne. Jak przez Słowaków oscypek przegrał z bryndzą
Już 38 polskich wyrobów spożywczych znalazło się na unijnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych. - Cztery kolejne czekają na rejestrację - mówi Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Posłuchaj
-
Izabela Byszewska o produktach regionalnych i tradycyjnych (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także
Pierwszym produktem zgłoszonym przez nasz kraj był oscypek. - Został jednak oprotestowany przez Słowaków i to zablokowało jego rejestrację. Ostatecznie w 2007 roku pierwszym polskim wyrobem wpisanym na listę została bryndza - mówi Byszewska. W tym roku mija 10 lat od tego momentu.
Celem istnienia listy produktów regionalnych i tradycyjnych jest ochrona ich nazw i receptur. - Dzięki temu nie każdy ser, który wygląda jak oscypek, może być sprzedawany pod taką nazwą, a konsumenci nie mogą być wprowadzani w błąd - wyjaśnia ekspertka.
W jaki sposób kara się tych, którzy sprzedają podróbki? Jak rozpoznać oryginał? Czy "ser typu feta" to oszustwo? Jak do powstania unijnej listy produktów regionalnych i tradycyjnych przysłużyli się producenci francuskich win z lat 30. XX wieku? O tym w audycji.
***
Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Izabella Byszewska (prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego)
Data emisji: 2.02.2017
Godzina emisji: 10.20
mg/ab