Polskie sery światową czołówką. Zdobyły wysokie miejsca w prestiżowym rankingu Polskie sery docenione. W najnowszym rankingu portalu kulinarnego Taste Atlas trzy z dziesięciu serów wędzonych, które znalazły się w zestawieniu, pochodziło z Polski. Najwyższą - drugą - lokatę zdobyła śląska gołka, powstająca z krowiego mleka. Zobacz więcej na temat: ser nagroda jedzenie POLSKA społeczeństwo GOSPODARKA
"Lato z Radiem" na Podhalu. Proces wytwarzania oscypków i sztuka ludowa "Lato z Radiem" odwiedziło Podhale. Patryk Bedliński sprawdzał, czym są i jak się wytwarza tradycyjne oscypki, starał się również dowiedzieć czegoś więcej na temat sztuki ludowej i zanikającego rzemiosła. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek Tatry Podhale
Wojna oscypkowa na Krupówkach. Czy górale będą korzystać z lodówek? Pod Tatrami trwa "wojna oscypkowa". Sanepid rozpoczął kontrole warunków sprzedaży na stoiskach z serami i nakłada mandaty wszędzie tam, gdzie nie ma lad chłodniczych. Górale tłumaczą się, że lodówki są zbyt ciężkie, aby codziennie przynosić je na Krupówki. Jak zakończy się ten spór? Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Krzysztof Świątek Przemysław Bolechowski Zakopane
Sezon na oscypki. Kiedy kupować prawdziwe owcze sery? Choć na podhalańskich straganach przez cały rok można kupić wędzone serki, często nie są to tradycyjne oscypki. Te bowiem można sprzedawać w okresie wypasu owiec, czyli od maja do października. Jako że pogoda się poprawiła i sezon pasterski w końcu ruszył z kopyta... miłośnicy oscypków mogą już zacierać ręce. Zobacz więcej na temat: ser owce Podhale jedzenie Przemysław Bolechowski tradycja
Oscypek bez tajemnic. Jak go rozpoznać? – Muzeum Oscypka to miejsce wyjątkowe, na żywo można tu zobaczyć, jak powstaje prawdziwy oscypek. Prawdziwy baca robi go na oczach naszych gości. Można także dowiedzieć się tutaj o tradycjach, zwyczajach pasterskich i rodzajach serów z Podhala, bo to nie tylko oscypek – opowiada Miłosz Buczyłko, właściciel muzeum. Zobacz więcej na temat: Trójka Zakopane Piotr Firan tradycja KULTURA Podhale
Lato z Radiem w Żywcu poszukuje górali - Zatańczymy sobie obyrtka. To taki żywiołowy taniec, który dwie baby mogą ze sobą zatajcować. Bo hajduka to byłoby raczej ciężko na tej naszej płycie, jeszcze jak nie mamy chłopa - usłyszała reporterka "Lata z Radiem". Czy Małgorzata Głogowska dotrzymała kroku i odnalazła w Żywcu prawdziwych górali? Zobacz więcej na temat: Żywiec Roman Czejarek Małgorzata Głogowska góralki
Produkty regionalne. Jak oscypek przegrał z bryndzą Już 38 polskich wyrobów spożywczych znalazło się na unijnej liście produktów regionalnych i tradycyjnych. - Cztery kolejne czekają na rejestrację - mówi Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zobacz więcej na temat: Roman Czejarek żywność Podhale tradycja Unia Europejska
Wielkanocne stoły z polską żywnością Tegoroczny przedświąteczny podhalański skup jagniąt, które pojechały do Włoch, hodowcy oceniają jako dobry. Włosi kupili prawie 12 i pół tysiąca jagniąt za milion 850 tysięcy złotych. Zobacz więcej na temat: Sylwia Zadrożna szynka żywność
„O” jak oscypek Nasza kulinarna ekspertka Olga Głębicka opowiada o różnych rodzajach oscypków. Zobacz więcej na temat: kulinaria przepisy kulinarne