Na bezglutenową dietę, z powodów związanych ze zdrowiem Weronika Madejska przeszła już w wieku 12 lat. - Moda na bezglutenową żywność wypłynęła w ciągu ostatnich kilku lat. Kiedy ja zaczynałam, to określenie brzmiało dość egzotycznie. Pamiętam, że wtedy można było kupić tylko bezglutenowe biszkopty w sklepie rybnym - wspomina kulinarna ekspertka.
Weronika Madejska Dzisiaj wokół diety bezglutenowej powstaje wiele mitów i kontrowersji. W moim przypadku to był przymus. Różniłam się od rówieśników. Byłam mała i drobna. Alergia na gluten wiązała się z przykrymi schorzeniami i bólami
Trudne była także jej pierwsza bezglutenowa Wielkanoc. - Pierwsze zrobione z tej okazji bezglutenowe mazurki były dość skromne. Pamiętam moje rozżalenie, gdy wszyscy sięgali po "normalne" specjały, a ja mogłam jedynie o nich pomarzyć - opowiada Weronika Madejska.
To między innymi te przykre doświadczenia skłoniły ją do rozwinięcia wielu znakomitych bezglutenowych przepisów, dla których inspiracją jest to, co przyrządzała jej babcia Fela i ciocia Ula. - Moją misją jest odtwarzanie struktury tych tradycyjnych specjałów - podkreśla.
Jak zatem smakuje mazurek ze słonym karmelem w wykonaniu Weroniki Madejskiej oraz jak trudne jest przygotowanie roślinnych potraw - tego dowiecie się słuchając nagrania całej rozmowy z Czwórkowego studia.
***
Tytuł audycji: Dzień Kobiet
Prowadzą: Karina Terzoni i Aleksandra Jasińska
Gość: Weronika Madejska (autorka książki "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem" i bloga "Natchniona.pl)
Data emisji: 14.04.2017
Godzina emisji: 7.19
jsz/kul