Czwórka
Marta Grzymkowska
16.01.2016
Ostra jazda, czyli... Dzień Pikantnych Potraw!
W Dniu Pikantnych Potraw sprawdziliśmy, dlaczego właściwie papryka jest ostra i jak złagodzić uczucie palenia w ustach, gdy zjedliśmy coś mocno doprawionego.
Posłuchaj
-
Pikantne ciekawostki, czyli wszystko o chili (Sobotologia/Czwórka)
Czytaj także
Za smak pikantnych potraw odpowiada kapsaicyna. Jest to związek chemiczny, który swoje zastosowanie znajduje jako przyprawa, barwnik i... składnik gazu pieprzowego! - Roślinie służy do ochrony przed robakami, a nam - do uzyskania ognistego smaku. Kapsaicyna podnosi ciśnienie, powoduje pocenie, a przez to ochładza organizm, może też zapobiegać zmianom rakowym - Paweł Krysiak towaroznawca z Instytutu Sztuki Kulinarnej w Warszawie.
Z audycji dowiecie się, jak mierzy się poziom ostrości i dlaczego pikantnych potraw nie można popijać wodą. Wyjaśniamy również, czy to prawda, że Europejczycy i Azjaci inaczej odczuwają ostry smak.
***
Przygotowała: Kaja Zemła
Data emisji: 16.01.2016
Godzina emisji: 15.30
Materiał wyemitowano w audycji "Sobotologia".
mg/bch