Polskie Radio

Stolica ma jadalne lica

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2014 13:20
Oblicze Warszawy to głównie bloki, arterie i nowoczesne wieżowce. Okazuje się jednak, że "twarz" tej metropolii jest "przypudrowana" zielenią, którą można... jeść. Goście audycji "Na cztery ręce" opowiadali, co smacznego w warszawskiej trawie szumi?
Audio
  • Blogerka kulinarna Marta Dymek i i Paulina Jeziorek, inicjatorka akcji "Jadalnia Warszawy” o jadalnej roślinności Warszawy (Na cztery ręce/Czwórka)
Warszawski park na Polach Mokotowskich
Warszawski park na Polach MokotowskichFoto: Wikipedia/Foma

Idziesz, rozglądasz się i nic...same mlecze, pokrzywy, czarny bez. Zapytasz: co oni tam w tej Czwórce opowiadają, tu nie ma nic do jedzenia! Marta Dymek, blogerka kulinarna odpowie...wszytko!

- Szczyty młodych pokrzyw w sezonie majowym i kwietniowym można wyczyścić i zrobić z nich pesto - tłumaczyła. Podane z orzechami laskowymi i makaronem smakuje wybornie. Mlecze z kolei, to jedna z roślin często wykorzystywana w kuchni francuskiej - robi się z nich zupy i kremy. A czarny bez? Nalewką z tego kwiatu chyba nikt nie pogardzi.

Jeśli jednak mamy jakiś obiekcje przed wydzieraniem roślinności z miejskiej flory, możemy przyłączyć się do kolektywnego uprawiania ogrodów warzywnych. Takiego, jak ten przy Służewskim Domu Kultury. Warzywniakiem zajmują się Jodie Baltazar i Paulina Jeziorek, inicjatorki akcji "Jadalnia Warszawy”. - To jest ogród edukacyjno-społeczny - tłumaczyła Jeziorek. - Okoliczni mieszkańcy mogą pomagać w uprawie i korzystać z jego bogactw.

Pomysł sprawdził się wcześniej na Zachodzie. - W Berlinie przy jednym z takich ogrodów funkcjonuje restauracja, która serwuje dania z warzywami i owocami w nim wyhodowanymi - dodaje Dymek.

Działaczki krzewienie idei penetrowania miejskiej roślinności w celach konsumpcyjnych rozpoczęły od zwykłych przechadzek. - Zaczęłyśmy od spacerów wzdłuż torów przy ul. Żwirki i Wigury - wspominała Jeziorek. Tak "przeszukały" Mokotów i Rakowiec, znajdując na terenie tych dzielnic całe bukiety roślin jadalnych.

Poznaj mapę jadalnej roślinności Warszawy oraz przepisy na smaczne potrawy z nich przyrządzane. Posłuchaj całej audycji "Na cztery ręce". Zapraszamy!

(pkur/kd)

Zobacz więcej na temat: gotowanie kulinaria Warszawa
Czytaj także

Naczynia z bananów i ryżu? Zrób to sam!

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2014 12:32
- Jadalne naczynia wykonujemy z podstawowych składników. Potrzebne są banany, mąka ryżowa, ziemniaczana, ciepła woda, olej i barwniki naturalne tj. kurkuma, buraki czy kakao - opowiadała w "Lecie z Radiem" Joanna Jurga.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kuchnia polska, czyli co w garnkach skwierczy, dusi się i pyrka

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2014 11:10
Po fascynacji egzotyką, sushi i kuchnia fusion Polacy wracają do korzeni, a my sprawdzamy na czym polega sekret swojskiej kuchni polskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co wpływa na nasz kulinarny gust?

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2014 17:40
Jak Odczuwamy smaki? Czy smak da się ukształtować? Sprawdzimy to już w piątek 29 sierpnia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinarne vlogi powstają z pasji do gotowania

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2014 18:20
W internecie kulinarne vlogi zdobywają coraz większą popularność. Świadczy o tym, między innymi rosnąca ilość ich subskrybentów.
rozwiń zwiń