W audycji poruszyliśmy również temat obecności margaryny w diecie niemowlęcia oraz margaryn ze sterolami roślinnymi obniżającym poziom cholesterolu we krwi starszych członków rodziny.
Goście audycji: Prof. dr hab. Piotr Socha, pediatra gastroenterolog współautor Zaleceń Żywienia Niemowląt, Dyrektor Naukowy Centrum Zdrowia Dziecka, prof. dr hab. Krzysztof Krygier, technolog żywności z Grupy Uczelni Vistula, dr hab. Dariusz Włodarek, dietetyk, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
W drugiej części audycji rozmowa o stosowaniu w kuchni różnego rodzaju tłuszczów roślinnych i ich wpływie na nasze zdrowie.
Oleje roślinne różnią się między sobą składem tzw. kwasów tłuszczowych, co ma wpływ na zdrowe człowieka. Szczególną uwagę obecni w studiu eksperci poświęcają olejowi kokosowemu, palmowemu oraz olejom tłoczonym na zimno i rafinowanym. W audycji znajdujemy odpowiedź, na pytanie jakiego tłuszczu użyć na zimno a którego do pieczenia i smażenia
Rozmaiała Joanna Neuhoff Murawska.
Data emisji: 08.01.2019
Więcej audycji z cyklu Strefa Rodzica w Polskim Radiu Dzieciom