W dniach 1-3 października odbędzie się w Warszawie 2. edycja Kuchnia.tv Food Film Fest. O przygotowanych przez organizatorów atrakcjach opowiadała w "Magazynie" Anna Pietraszek- Milewicz, odpowiedzialna za promocję festiwalu.
– Nie gotujemy, nie smażymy, nie pieczemy, ba – nawet nie robimy kanapek. Będziemy pokazywać filmy dokumentalne opowiadające o kulturowych aspektach jedzenia, a także o współczesnych problemach związanych z jedzeniem, takich jak żywność ekologiczna – wyjaśniła gość Justyny Dżbik.
Podczas przeglądu pokazanych zostanie 11 filmów z Europy, Kanady i Stanów, Zjednoczonych. Na Kuchnia.TV Food Film Fest nie zabraknie polskiego akcentu. "Pewnego dnia będę szefem kuchni" w reżyserii Dominique Prusak, to opowieść o uczniach szkoły hotelarskiej w Grodzisku Mazowieckim. Marysia, Małgosia, Patryk i Karol, w ramach europejskiego programu Leonardo, odbyli 3-tygodniowy staż w Nicei. Kamera uwieczniła ich codzienne zmagania, proces zmiany i upór w dążeniu do celu. Celu, którym jest zdobycie posady szefa kuchni w restauracji.
Pokazom będą towarzyszyły spotkania z gośćmi, zarówno polskimi, jak i zagranicznymi. Do Warszawy przyjadą m. in. reżyserzy – Ellen Frankenstein ("Rozgryźć Alaskę"), Christopher Pomerenke ("Krew, pot i wino") i bohater dokumentu "Historia zażartego Pete’a" – Pete Czerwinski. W planach są także poczęstunek i kiermasz książek kulinarnych.
Nowością jest pokaz filmu i warsztaty kulinarne dla dzieci, które odbędą się 2 października. Zajęcia poprowadzą Barbara i Piotr Adamczewscy oraz restauratorka Agnieszka Kręglicka.
Przegląd odbędzie się w kinach Rejs i Kultura. Więcej informacji w rozmowie Anny Pietraszek-Milewicz z Justyną Dżbik oraz na stronie internetowej: kuchnia.tv.
ap/ŁSz