Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Gabriela Skonieczna 20.10.2015

Okupacja od kuchni. Kolejki po chleb podczas bombardowań

- W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania".
Posłuchaj
  • Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", opowiada o tym, co jadano, gdy nie było co jeść (Naukowy zawrót głowy/Jedynka)
Czytaj także

Jak przyznaje rozmówczyni Katarzyny Jankowskiej początkowo książki kucharskie z czasów okupacji szokowały ją. Kto miał czas na ich wydawanie? – W pewnym momencie dotarło do mnie, że właśnie wtedy były one najbardziej potrzebne. Rewolucja, która dokonała się w życiu ludzi, wymusiła zmianę codziennych przyzwyczajeń – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka.

Kto ratował miasta przed śmiercią głodową? Jak wyglądała Wigilia podczas okupacji, co oferowały powstające w okupowanej Warszawie kawiarnie, skoro nie było kawy, herbaty ani cukru? Co jedli Powstańcy Warszawscy? Zapraszamy do wysłuchania audycji!

***

Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy

Prowadzi: Katarzyna Jankowska

Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania")

Data emisji: 20.10.2015

Godzina emisji: 23.36

gs/asz