Jedynka
Gabriela Skonieczna
20.10.2015
Okupacja od kuchni. Kolejki po chleb podczas bombardowań
- W ramach systemu kartkowego wprowadzonego przez Niemców, Polak mógł dostać na cały dzień pożywienie wartości 300 kalorii, czyli mniej więcej tyle ile ma kajzerka – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania".
Posłuchaj
-
Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania", opowiada o tym, co jadano, gdy nie było co jeść (Naukowy zawrót głowy/Jedynka)
Czytaj także
Jak przyznaje rozmówczyni Katarzyny Jankowskiej początkowo książki kucharskie z czasów okupacji szokowały ją. Kto miał czas na ich wydawanie? – W pewnym momencie dotarło do mnie, że właśnie wtedy były one najbardziej potrzebne. Rewolucja, która dokonała się w życiu ludzi, wymusiła zmianę codziennych przyzwyczajeń – mówi Aleksandra Zaprutko-Janicka.
Kto ratował miasta przed śmiercią głodową? Jak wyglądała Wigilia podczas okupacji, co oferowały powstające w okupowanej Warszawie kawiarnie, skoro nie było kawy, herbaty ani cukru? Co jedli Powstańcy Warszawscy? Zapraszamy do wysłuchania audycji!
***
Tytuł audycji: Naukowy zawrót głowy
Prowadzi: Katarzyna Jankowska
Goście: Aleksandra Zaprutko-Janicka (autorka książki "Okupacja od kuchni. Kobieca sztuka przetrwania")
Data emisji: 20.10.2015
Godzina emisji: 23.36
gs/asz