Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Marta Grzymkowska 16.03.2016

Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu

Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka.
Posłuchaj
  • Anna Jurksztowicz o swojej książce "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" (Cztery Pory Roku/Jedynka)
Czytaj także

Anna Jurksztowicz w książce zawarła sprawdzone wśród rodziny i przyjaciół przepisy, a także wskazówki związane z robieniem zakupów czy urządzaniem przyjęć. - My Polacy, powinniśmy jeść np. jabłka, bo to owoce, które pochodzą stąd. Hipokrates załamanym psychicznie ludziom dawał do jedzenia pokarmy, które jedli w dzieciństwie, po czym następowało ozdrowienie - radzi.

W książce nie zabrakło też odniesień do kulinarnych podróży autorki, a w rozmowie z prowadzącym Anna Jurksztowicz opowiada o posiłku amerykańskich joginów i wycieczce do włoskiej mleczarni, w której powstawał parmezan. Zdradza też, gdzie na świecie są najciekawsze targi z żywnością.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Anna Jurksztowicz (piosenkarka, blogerka kulinarna)

Data emisji: 16.03.2016

Godzina emisji: 10.10

mg/asz