Jedynka
Marta Grzymkowska
16.03.2016
Anna Jurksztowicz śpiewająco pisze o jedzeniu
Autorka takich hitów, jak "Stan pogody" czy "Diamentowy kolczyk" niedawno wydała książkę "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić". - Trudno dziś mądrze kupować jedzenie, bo warzywa są z pestycydami, mięso z antybiotykami, ryby z metalami ciężkimi - przyznaje autorka.
Posłuchaj
-
Anna Jurksztowicz o swojej książce "IQchnia, czyli jak inteligentnie jeść i pić" (Cztery Pory Roku/Jedynka)
Czytaj także
Anna Jurksztowicz w książce zawarła sprawdzone wśród rodziny i przyjaciół przepisy, a także wskazówki związane z robieniem zakupów czy urządzaniem przyjęć. - My Polacy, powinniśmy jeść np. jabłka, bo to owoce, które pochodzą stąd. Hipokrates załamanym psychicznie ludziom dawał do jedzenia pokarmy, które jedli w dzieciństwie, po czym następowało ozdrowienie - radzi.
W książce nie zabrakło też odniesień do kulinarnych podróży autorki, a w rozmowie z prowadzącym Anna Jurksztowicz opowiada o posiłku amerykańskich joginów i wycieczce do włoskiej mleczarni, w której powstawał parmezan. Zdradza też, gdzie na świecie są najciekawsze targi z żywnością.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Anna Jurksztowicz (piosenkarka, blogerka kulinarna)
Data emisji: 16.03.2016
Godzina emisji: 10.10
mg/asz