Restauracje monokulturowe nie tylko zrzucają z klientów odpowiedzialność za wybór potrawy, ale też łatwiej jest im doprowadzić swoje danie do smakowej perfekcji. - W Polsce otwierają się np. lokale podające tylko brytyjskie danie fish and chips (ryba z frytkami, serwowana tradycyjnie w zawiniętej gazecie - przyp. red.), ale też ramenownie (przygotowuje się w nich rodzaj japońskiej zupy). Z czasem restauratorzy będą odkrywać kolejne zagraniczne dania, wokół których można zbudować cały biznes - zauważała Małgorzata Minta.
Inne z kulinarnych trendów, które mają szansę przyjąć się w Polsce, to rzemieślnicze giny, miody sprzedawana w małych kapslowanych buteleczkach i dobre wina w kartonach. Jednocześnie gość audycji wyraził opinię, że w najbliższych latach będziemy świadkami ewoluowania eleganckich, wielogwiazdkowych restauracji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka)
Data emisji: 16.01.2016
Godzina emisji: 12.00
bch/mm