Co musisz wiedzieć, zanim pójdziesz coś zjeść

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2016 11:36
W audycji z cyklu "Droga przez mąkę" porozmawiamy o tym, co - i w jaki sposób - ukrywają przed nami restauratorzy.
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne) Foto: Unsplash/pixabay

Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami, do tej pory wiedziała jedynie garstka wtajemniczonych, ale już czas, by odkryła to cała Polska.

O tym, czego klient restauracji nie wie, porozmawiamy z autorami książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć, zanim wyjdziesz coś zjeść" Jakubem Milszewskim i Kamilem Sadkowskim.

***

Na audycję "Droga przez mąkę" w sobotę (6.08) w godz. 10.00-10.30 zaprasza Łukasz Modelski.

ob/mc

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2016 10:00
- W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak?

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 15:13
- Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz.
rozwiń zwiń