Wino jako bohater felietonów kulturalnych

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2016 17:45
Zapraszamy na rozmowę z Pawłem Gąsiorkiem o jego książce "Dobre klimaty" poświęconej winu i jego związkach z codziennością.
W Drodze przez mąkę porozmawiamy o winie w jak najszerszych kulturowych kontekstach
W "Drodze przez mąkę" porozmawiamy o winie w jak najszerszych kulturowych kontekstachFoto: Jenny Ondioline/Flickr/lic. CC BY 2.0

"Dobre klimaty" to zbiór winiarskich felietonów, jakie Paweł Gąsiorek publikował w latach 2010-2015 na łamach magazynu "Czas Wina". Autor wpisuje wino w bardzo różne konteksty - od kultury, przez ekonomię, sport, historię, kulinaria, podróże…

***

Na "Drogę przez mąkę" w sobotę (23.04) w godz. 12.00-12.30 zaprasza Łukasz Modelski.

mat. prom./jp/mc

Zobacz więcej na temat: alkohol felieton
Czytaj także

Abrakadabra i głupie pytania? Oto sekrety pasztetników

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2016 10:00
- To nie jest jak w aptece: złożysz coś, dokona się fuzja, kamień filozoficzny i nagle masz pasztet nad pasztetami - podkreślał Eugeniusz Mientkiewicz, kucharz i krytyk kulinarny, opowiadając o przepisach na tę popularną świąteczną potrawę.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Cmentarz w Pradze" Umberta Eco - erupcja kulinarna i spiskowe teorie

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2016 12:00
– Jedzenie w niesłychanej obfitości i wyrafinowane jest tym elementem, który ma uczłowieczyć postać głównego bohatera, skądinąd odrażającą – opowiadała o powieści Umberta Eco "Cmentarz w Pradze" Wanda Klenczon.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Konsumpcja w teatrze: barek jako członek obsady

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 14:00
- Alkohol bardzo często jest motorem napędzającym akcję, a barek w dramacie mieszczańskim wyznacza status społeczny bohaterów - opowiadał krytyk teatralny Jacek Wakar.
rozwiń zwiń