Czas na dietę zgodną ze znakiem zodiaku!

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2015 13:00
Zdaniem naszej ekspertki Małgorzaty Minty byłaby ona równie skuteczna, co dieta oparta na grupie krwi czy całkiem świeża moda na unikanie glutenu.
Audio
  • Rozmowa o dietach-cudach (Droga przez mąkę/Dwójka)
Pszenica - to jej zawdzięczamy sprężystość jasnego pieczywa. Niestety globalny biznes dietetyczny nienajlepiej obszedł się ostatnio z tym bogatym w gluten zbożem
Pszenica - to jej zawdzięczamy sprężystość jasnego pieczywa. Niestety globalny biznes dietetyczny nienajlepiej obszedł się ostatnio z tym bogatym w gluten zbożem Foto: Bluemoose, lic. CC (wikipedia)

Całe zamieszania z tym niewinnym białkiem zaczęło się w 2011 roku, gdy australijski badacz Peter Gibson postawił hipotezę o dosyć powszechnej nietolerancji ludzkiego organizmu na gluten. Dwa lata później ten sam naukowiec podważył wyniki swoich wcześniejszych eksperymentów. W międzyczasie rozkwitł już jednak globalny biznes związany z unikaniem w diecie nieodłącznego składnika większości zbóż.

Podobnie sprawy mają się niestety z większością popularnych diet. Są one nieskuteczne lub, co gorsza, szkodliwe dla organizmu, jak choćby popularna przed paru laty metoda Ducana.

Czy należy zatem odrzucić marzenia o zdrowym odżywaniu? Na szczęście istnieje na świecie pewna grupa, którzy może nam w tej kwestii udzielić skutecznej porady...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)

Data emisji: 5.06.2015

Godzina emisji: 11.30

mm/tj

Czytaj także

Metoda sous-vide. Gotowanie dla cierpliwych

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2015 12:00
Jajko idealne wymaga gotowania w próżniowym woreczku przez 45 minut w temperaturze 63,2 stopnia. O francuskiej metodzie obróbki produktów rozmawialiśmy na Pikniku Naukowym.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Menu z procentami według Krzysztofa Vargi

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2015 17:45
O alkoholowych rozterkach, sposobach wychodzenia z ciągu i... potędze polskich zup pomówimy z autorem powieści "Masakra".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kimchi zamiast kebaba? Moda na kuchnię z Korei

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2015 12:00
- Trendy pokazują, że zainteresowanie kuchnią koreańską będzie rosło przynajmniej do 2018 roku - opowiadała w Dwójce autorka książki "Tradycje kulinarne Korei”.
rozwiń zwiń