Idzie moda na miejskie miody

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 15:00
- Nazywają się "mokotowski" lub "białołęcki, a powstają w ulach rozmieszczonych na miejskich dachach - mówiła o jednym z nowych trendów kulinarnych w Polsce Małgorzata Minta, uczestniczka targów Expo w Mediolanie.
Audio
  • Rozmowa z Małgorzatą Mintą, uczestniczką targów Expo w Mediolanie (Droga przez mąkę/Dwójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay/domena publiczna

- Co ciekawe, są one często czystsze od miodów wiejskich. Opryski pól wpływają na skład chemiczny tych ostatnich. Jeśli zaś chodzi o typowe dla miast metale ciężkie, to pszczoły potrafią dobrze odfiltrowywać tego typu zanieczyszczenia - wyjaśniała dziennikarka kulinarna.

Na święcie kuchni, jakim było tegoroczne Expo, nie zabrakło też innych polskich produktów lokalnych, rzemieślniczych. Wśród nich - słynne już cydry oraz inne przetwory z jabłek. Okazuje się, że w małym słoiczku można zmieścić nawet 3 kg tych owoców.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka kulinarna)

Data emisji: 19.09.2015

Godzina emisji: 12.00

mm/bch

Czytaj także

Jajecznica dla stu ludzi. Przepisy z wojny 1920 r.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 12:00
– Jajecznica na maśle lub na słoninie była potrawą, za którą tęskniły obie strony konfliktu – mówił historyk Tomasz Potkaj o czasach wojny polsko-bolszewickiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Edukacja winiarska w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 20:32
W kolejnej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" rozmawialiśmy o wiedzy Polaków na temat winiarstwa.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Nie tylko schabowy na dworcu. Warszawa kulinarna wg Tyrmanda

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2015 13:00
Głośna powieść Leopolda Tyrmanda "Zły" to, jak się okazuje, również przewodnik po warszawskich lokalach gastronomicznych lat 50. i serwowanych tam potrawach.
rozwiń zwiń