Obchodząc 95. rocznicę Bitwy Warszawskiej, ówczesne wojenne menu wyczytaliśmy z książek Izaaka Babla, Józefa Mackiewicza, Władysława Broniewskiego i Floriana Czarnyszewicza. Wynika z nich, że zasadniczym żywieniowym doświadczeniem żołnierza był głód. Ratunkiem bywał chleb ze słomą, herbata z cukrem oraz narkotyki, dzięki którym na chwilę zapominano o pustym żołądku. Apetyty były apolityczne - zarówno bolszewicy, jak i Polacy najbardziej marzyli o jajecznicy.
Świadoma tego armia polska już w wydanym w listopadzie 1918 r. przez Drukarnię Narodową w Paryżu rozporządzeniu "Kuchnia garnizonowa oraz wskazówki tyczące się racjonalnego odżywiania się wojska" opublikowała przepis na "jajecznik z serem i słoniną" (czas potrzebny: 55 minut, porcja na stu ludzi).
W Dwójce podaliśmy wszystkie składniki olbrzymiej jajecznicy i sposób jej przyrządzenia.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Tomasz Potkaj (historyk i redaktor)
Data emisji: 22.08.2015
Godzina emisji: 12.00
mc/mg