Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 14:00
– Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".
Audio
  • Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem (Droga przez mąkę/Dwójka)
Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski opisują w książce m.in. bogaty repertuar zemsty kelnera (zdj. ilustracyjne)
Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski opisują w książce m.in. bogaty repertuar zemsty kelnera (zdj. ilustracyjne)Foto: pixabay/domena publiczna

Dziennikarz od kilku lat zagląda na kuchenne zaplecza wspólnie z Kamilem Sadkowskim, który ma ponad 20-letnie doświadczenie w branży gastronomicznej i przeszedł wszystkie szczeble kuchennej kariery - zaczynał jako kelner, potem był kucharzem, barmanem, a wreszcie szefem kuchni. W książce "Gastrobanda" autorzy odkrywają przed czytelnikiem świat, o którym do tej pory wiedziała jedynie garstka wtajemniczonych.

Prowadzący audycję Łukasz Modelski zwrócił uwagę m.in. na "przerażający, knajacki, brutalny, brzydki, nieprzyjemny do słuchania język" tej książki. Jego goście tłumaczyli, że wulgaryzmy pełnią bardzo istotną rolę w restauracyjnej kuchni, ale to nie one są tym, co najbardziej może przerazić gości lokalu gastronomicznego...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Jakub Milszewski i Kamil Sadkowski (autorzy książki  "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść")

Data emisji: 6.08.2016

Godzina emisji: 10.00

mc/ab

Czytaj także

Soylent i kaszka pieszona, czyli zamienniki mięsa

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 12:50
- Nasza tradycja kulinarna przez setki, jeżeli nie tysiące, lat, opierała się na potrawach mięsnych i wytworzyła arcydzieła, które są częścią tożsamości - mówi Paweł Brylski. Czy w przyszłości odetniemy się od tego dziedzictwa?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Krzysztof Varga i jego kuchnia na kaca

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2016 10:00
- W węgierskiej terminologii istnieje coś takiego jak "korhely", czyli zupa na kaca. - Z Krzysztofem Vargą rozmawialiśmy o literackich i nie tylko sposobach na "syndrom dnia poprzedniego".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak?

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 15:13
- Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz.
rozwiń zwiń