Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Płd.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2016 15:00
- Jest w tej kuchni coś lekkiego i fantazyjnego, to nie są tylko knedle - mówiła o tradycjach kulinarnych północnego regionu Włoch Anna Janowska, dziennikarka i podróżniczka.
Audio
  • Speck i kamienny chleb. Przysmaki Tyrolu Południowego (Droga przez mąkę/Dwójka)
Tradycyjne śniadanie w Tyrolu Południowym
Tradycyjne śniadanie w Tyrolu PołudniowymFoto: Johann Jaritz, CC-BY-SA-3.0; Wikimedia Commons

Kwintesencją kuchni Tyrolu Południowego jest dla Anny Jankowkiej pajda suszonego na kamień chleba z kminkiem, z plastrem specka - legendarnej szynki sezonowanej przez wiele miesięcy, kieliszkiem wina i widokiem na Dolomity.  Jednak jej ulubioną potrawą z tego regionu są pierożki. - Nazywają się schlutzkrapfen. Polewa się je masłem i spaloną szałwią. Nie można ich kroić nożem, bo wtedy kucharz płacze, gdyż jego ciasto okazało się nie dość miękkie - dodawała.

W audycji mówiliśmy też o najlepszych tyrolskich winach i specyficznej zimowej tradycji nazywanej winnym safari. Tajniki tamtejszej kuchni zdradzali słynni tyrolscy kucharze: Norbert Niederkofler i Matteo Mettulio.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Goście: Anna Janowska (dziennikarka i podróżniczka), Norbert Niederkofler i Matteo Mettulio (mistrzowie kuchni)

Data emisji: 13.08.2016

Godzina emisji: 10.00

bch/kul

Czytaj także

Kulinarna warstwa "Alicji w Krainie Czarów"

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2016 13:00
- Czasy wiktoriańskiej Anglii to czasy głodu. Nie bez powodu wszystkie przygody Alicji krążą wokół jedzenia - zauważała w Dwójce Małgorzata Seruga.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pierwsze prawo restauracji: nie zadzieraj z kelnerem

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2016 14:00
– Niezbyt dobrze jest podpaść komuś, kto nas karmi – mówił Jakub Milszewski, współautor książki "Gastrobanda. Wszystko, co powinieneś wiedzieć zanim wyjdziesz coś zjeść".
rozwiń zwiń