- Wśród korespondencji Jagiellonek można znaleźć fragment listu z 1568 roku, w którym znalazł się przepis na kapłon w winie muszkatołowym. Jest to danie jednocześnie delikatne i tłuste, które podaje się w estetyce kontrastowej-korzennej, zawierającej cukier, migdały, goździki i cynamon. Taka fuzja smaków, która opiera się na zmianie pierwotnego smaku głównego składnika, odbiega od obowiązujących dziś norm. Mamy teraz inną estetykę opierającą się na szacunku dla produktu i jednolitości smaków. Ciekawy jestem, jak z tym wyzwaniem poradzą sobie kucharze – dodał prof. Jarosław Dumanowski.
Z audycji dowiemy się również, jakie inne dania pojawią się podczas rekonstruowanej uczty, a także jacy mistrzowie europejskiej kuchni zostali zaangażowani do tego projektu.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: prof. Jarosław Dumanowski (dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego przy Wydziale Historycznym Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu)
Data emisji: 26.08.2017
Godzina emisji: 10.00
mz/mg