Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans"
W zbiorach biblioteki uniwersyteckiej w Cambridge znajduje się notatnik kulinarny Emmy Darwin z ponad 40 przepisami, m.in. na pudding z prażonych jabłek, paluszki serowe oraz pieczone grzyby. Przed dziesięciu laty, w dwusetną rocznicę urodzin żony uczonego, uniwersytet opublikował tę wyjątkową książkę kucharską, by sfinansować dalsze badania nad spuścizną twórcy teorii ewolucji.
- Emma była wykształconą dziewczyną z dobrego domu i przez całe życie prowadziła zapiski będące świadectwem obyczajów kulinarnych epoki wiktoriańskiej. Rozkwit kuchni tej epoki znaczą przepisy, które stoją masłem i śmietaną. Sporo jest mięsa, rzeczy smażonych, ciężkich. Były też duszone grzyby, za to niewiele ryb - mówiła Laura Osęka, która przypomniała o takich wynalazkach wiktoriańskiej kuchni jak ketchup grzybowy, sos sojowy, esencja z anchois oraz żelatyna.
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki
Czy wiesz, że sosy i tonic kupowało się wówczas w aptece? Z czego i jak zrobić pudding jabłkowy? Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Gość: Laura Osęka (kolekcjonerka książek kulinarnych)
Data emisji: 13.01.2018
Godzina emisji: 12.00
mko/bch