Śledź, kotlety wieprzowe i sukcesy Nikodema Dyzmy
23 października, podczas otwarcia American Film Festiwalu we wrocławskim Kinie Nowe Horyzonty premierowo pokazany został film dokumentalny "Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata". Z tej okazji Wrocław – a dzień później także Warszawę - odwiedził bohater dokumentu, Flynn McGarry, określany mianem "cudownego dziecka amerykańskich kulinariów". W wieku 9 lat chłopiec zdecydował, że chce poświęcić się gotowaniu – i teraz, 10 lat później, ma już na swoim koncie praktyki w najsłynniejszych restauracjach świata, zdjęcie na okładce "New York Timesa" oraz własny lokal w Nowym Jorku.
Premierowym pokazom filmu – który na ekrany kin wejdzie już w piątek 9 listopada - towarzyszyły specjalne kolacje z menu przygotowanym przez Flynna.
- Tym co nas urzekło, to przede wszystkim osobowość głównego bohatera. Nie ma chyba drugiej tak młodej osoby, która zaszłaby tak daleko. Zaczął gotować, gdy miał 11 lat. Ten dokument to opowieść o procesie, który się w nim dokonał. Poznajemy go jako młodego chłopca, kamery towarzyszą mu przez kolejnych 6 lat i widzimy jak z dziecka, w którym budzi się pasja do gotowania, przeradza się w absolutnie oddanego sprawie kucharza najpierw prowadzącego pop-upy w różnych miejscach Los Angeles i Nowego Jorku aż w końcu zostaje pełnoprawnym szefem kuchni w swojej własnej restauracji - opowiadała Lucyna Zembowicz (Films for Food).
Zapraszamy do wysłuchania reportażu z przygotowań do warszawskiej odsłony kolacji przygotowanej przez Flynna McGarry’ego.
***
Tytuł audycji: Kwadrans bez muzyki
Przygotowała: Monika Zając
Data emisji: 6.11.2018
Godzina emisji: 15.00
pg/mko