Właśnie zakończył się Festiwal Filmowy w Wenecji, w konkursie również startowali Polacy. Niestety duet Szumowska - Englert tym razem powrócili do kraju bez nagród, natomiast z pewnością zapamiętają smak włoskiej kuchni.
W związku z panującą pandemią, w tym roku na festiwalu przestrzegano reżimu sanitarnego. Ponoć w budynkach w których wyświetlano filmy i w których pracowali dziennikarze nie można było zjeść nawet kanapki. Za to poza pałacem festiwalowym, Wenecja pachniała włoską kuchnią i zachęcała do wspólnych biesiad. O jedzeniu również rozpisywała się prasa festiwalowa.
Posłuchaj
13:41 CZWORKA _sztuka_jedzenia_caly_13_wrzesień 2020.mp3 O sekretach włoskiej kuchni i książce pod tym samym tytułem rozmawiamy w audycji Beaty Kwiatkowskiej (Sztuka jedzenia/Czwórka)
We Włoszech gotowanie już dawno podniesiono do rangi sztuki, a kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji. W książce poznamy Włochy od kuchni – od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia. Zaś potwierdzeniem, że mamy do czynienia ze sztuką jedzenia jest przedmowa napisana przez Umberto Eco. W księgarniach właśnie pojawiła się książka rosyjskiej tłumaczki, od dwudziestu lat mieszkającej we Włoszech, Eleny Kostioukovitch "Sekrety włoskiej kuchni”.
Z kim jeść pizzę
- Nie jest to książka kucharska, w tradycyjnym sensie tego słowa i raczej nie nauczymy się z niej gotować. Znajdziemy natomiast tutaj konteksty historyczny i polityczny oraz anegdoty. Z książki dowiemy się, na przykład, co to jest soffritto lub jak obrać karczocha - mówi tłumaczka i blogerka Natalia Mentrak - Ruda.
Znajdziemy tam rozdziały poświęcone oliwie, risotto, makaronowi i pizzy. - Rodzaje pizzy bardzo różnią się we Włoszech. Mamy pizzę neapolitańską z jej pilnie strzeżonym sekretami. Z drugiej strony mamy pizzę rzymską, która wygląda i smakuje zupełnie inaczej - tłumaczy gość audycji.
Czytaj także:
Autorka książki również skupia się nad tym o czym Włosi rozmawiają przy stole, opisuje znaczenie dań i analizuje je w sytuacjach towarzyskich. Według niej, ristotto na przykład, nie ma uczuciowego potencjału. Jest daniem codziennym i można je zjeść z każdym. Natomiast pizzę we Włoszech je się tylko z przyjaciółmi - dlaczego? O tym i innych "smaczkach" w audycji.
***
Tytuł audycji: Sztuka jedzenia
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Goście: Anna Tatarska (dziennikarka filmowa), Natalia Mentrak – Ruda (tłumaczka i blogerka)
Data emisji: 13.09.2020
Godzina emisji: 13.05
aw